Menu

Bób gotowany to prosty i zdrowy posiłek na szybko. Jak gotować świeży bób? Poznaj prosty przepis na bób gotowany!

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Bób głównie słynie ze sporej zawartości białka i kwasu foliowego.
Podczas kupowania bobu warto zwrócić uwagę na jego świeżość. Bób nie powinien mieć zbyt intensywnego zapachu, ani żadnych ciemnych plamek. Skórka bobu powinna być jędrna i gładka, a kolor jednolity.
Gotowany bób można zjeść sam jako posiłek/ przekąskę lub jako dodatek do wielu dań np. sałatek, makaronów czy zup.
Jak ugotować bób? Poznaj prosty przepis na gotowanie bobu!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 193
Białko: 18 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 1 g

Składniki na 1 porcję bobu gotowanego:

  • Bób 1 porcja (250 g)
  • Koperek świeży 1 mały pęczek (10 g)
  • Sól

Przygotowanie bobu gotowanego:

  1. W garnku zagotuj wodę w proporcji około 3:1 (woda:bób). 
  2. Bób umieść na sitku/durszlaku i wypłucz zimną wodą. 
  3. Koperek umyj.
  4. Do wrzącej wody wrzuć bób, szczyptę soli oraz koperek. 
  5. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez około 5-12 min w zależności od preferencji i świeżości bobu (im świeższy bób, tym szybciej będzie ugotowany). Po upływie 5 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas ziarenko i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia. 
  6. Gotowy bób odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą. Łupinka powinna mocniej się zmarszczyć. Ugotowany bób możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
  7. Ugotowany bób umieść w miseczce. Opcjonalnie dopraw według uznania solą. 
  8. Bób obieraj z łupinek podczas jedzenia.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: bób przepisy, przepis na bób gotowany, bób przepis, bób przepisy kulinarne, jak zrobić bób, jak przygotować bób, bób jak zrobić, gotowany bób kcal, jak przechowywać bób gotowany, łatwy przepis na gotowanie bobu, jak gotować bób świeży

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 15 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze