Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja

Chłodnik z rzodkiewki z jajkiem

Chłodnik z rzodkiewki z jajkiem to prosta fit zupa. Jak zrobić chłodnik z rzodkiewki z jajkiem? Poznaj prosty przepis na chłodnik z rzodkiewek!

Chłodnik z rzodkiewki z jajkiem to prosta i szybka w przygotowaniu oraz dietetyczna zupa. Jest zdrowa, pożywna i niezwykle orzeźwiająca.
Chłodnik to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i litewskiej.
Dodatek do chłodnika, czyli jajko to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Jak zrobić chłodnik z rzodkiewki? Poznaj prosty przepis na chłodnik z rzodkiewki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min + czas chłodzenia
Kalorie: 277
Białko: 13 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na 1 porcję chłodnika z rzodkiewki z jajkiem:

  • Rzodkiewki 1 średni pęczek (150 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Kefir naturalny 1 szklanka (200 g)
  • Śmietana 12% 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie jajka na twardo:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż umyte jajko.
  2. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno się gotować 8 minut. 
  3. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wylej wodę z garnka i wlej na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajko i zatrzymać proces gotowania. W czasie gotowania jajka przygotuj pozostałe składniki.

Przygotowanie chłodnika z rzodkiewki z jajkiem:

  1. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno pokrój. 
  3. W miseczce umieść kefir, śmietanę, rzodkiewki i czosnek. Dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj mocno schłodzony z dodatkiem obranego i przekrojonego na pół jajka.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: chłodnik z rzodkiewkami, chłodnik z rzodkiewki przepis, chłodnik rzodkiewkowy, zupa chłodnik z rzodkiewki, pomysły na chłodnik, zupy na zimno przepisy, przepisy z rzodkiewek, przepisy z rzodkiewki i jajka, dietetyczne zupy przepis, przepisy z użyciem kefiru,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 24 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze