Menu
Dodatki / Przepisy

Domowa passata pomidorowa

Domowa passata pomidorowa to uniwersalny dodatek do posiłków. Jak zrobić passatę pomidorową? Poznaj prosty przepis na domową passatę pomidorową!

Domowa passata pomidorowa to pyszny i aromatyczny przecier ze świeżych pomidorów. Domowy sos pomidorowy jest prostym i szybkim w przygotowaniu dodatkiem do wielu różnych posiłków, szczególnie zawierających makaron, ryż, ziemniaki czy mięsa.
Za popularnością passaty stoi kuchnia neapolitańska, w której wymyślono ten sos z pomidorów.
Pomidory głównie słyną ze swojego uniwersalnego i wyjątkowego smaku oraz z tego, że zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwutleniające.
Błonnik zawarty w pomidorach reguluje pracę układu pokarmowego, a brom korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Jak zrobić domową passatę pomidorową? Poznaj prosty przepis na passatę pomidorową!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 200 (25 kcal na 100 g)
Białko: 10 g (1 g na 100 g)
Węglowodany: 30 g (5 g na 100 g)
Tłuszcze: <1 g (0 g na 100 g

Składniki na domową passatę pomidorową:

  • Pomidory 4-6 średnich sztuk (1000 g)
  • Sól

Przygotowanie domowej passaty pomidorowej:

  1. Pomidory natnij na górze w kształcie “X” i umieść w garnku lub misce. Zalej je wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund. Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i pozbaw zielonych, twardych części z środka.
  2. Przełóż do garnka i zagotuj. 
  3. Gotuj przez 5 min na dużym ogniu, co chwilę mieszając. 
  4. Następnie zblenduj na masę o jednolitej konsystencji. 
  5. Gotuj na umiarkowanym ogniu do momentu, aż passata osiągnie preferowaną konsystencję. 
  6. Pod koniec dopraw do smaku solą i wymieszaj. 
  7. Passatę możesz zjeść od razu lub zapasteryzować w celu wydłużenia trwałości (kolejne kroki).
  8. Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) słoik o odpowiedniej pojemności z zakrętką. 
  9. Passatę przełóż do przygotowanego słoiczka. Słoik mocno zakręć suchym dekielkiem.
  10. Zapasteryzuj passatę: do większego garnka wstaw zamknięty słoik i wlej wodę. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoika (lub słoików). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 min. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyciągnij słoik z garnka i odstaw do ostudzenia. 
  11. Zamkniętą passatę możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj ją w lodówce.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak się robi przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, sos ze świeżych pomidorów do makaronu, sos ze świeżych pomidorów do pizzy, sos z pomidorów, sos z pomidorów przepis, sos pomidorowy z pomidorów przepis, jak zrobić domową passatę pomidorową, jak zrobić passatę pomidorową, jak się robi passatę pomidorową, przepis na passatę pomidorową, passata pomidorowa przepisy, pomidory co zrobić, pomidory do czego wykorzystać, uniwersalny sos do zapiekanek, uniwersalny sos przepis, przepis na domową passatę pomidorową, przepisy na przetwory z pomidorów, dietetyczny sos z pomidorów, przecier pomidorowy jak zrobić, jak zrobić przecier z pomidorów, przecier z pomidorów przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze