Menu

Dżem kokosowy Kaya to pyszny i słodki dodatek do posiłków z jajek i mleka kokosowego. Jak zrobić koksowy dżem Kaya? Poznaj prosty przepis na dżem kokosowy Kaya!

Dżem kokosowy Kaya to niezwykle popularny w południowo-wschodniej Azji rodzaj dżemu wytwarzanego z mleka kokosowego i kaczych lub kurzych jaj z dodatkiem cukru.
Dżem kokosowy Kaya pierwszy raz zjadłam podczas pobytu w Malezji, gdy kelner w lokalnej restauracji polecił mi abym spróbowała “Roti Kaya”. Był to smażony na tłuszczu placek z dodatkiem słodkiego dżemu kokosowego. Smak tego posiłku był naprawdę świetny.
Kilka dni później zobaczyłam w menu jakiejś kawiarni “Tosty Kaya” i bez zastanowienia je zamówiłam. Smak ponownie był urzekający.
Uznałam wtedy, że znajdę w sklepie ten dżem i na jego podstawie spróbuję przygotować własną wersję. Znalezienie dżemu Kaya w jakimkolwiek malezyjskim sklepie nie było żadnym problemem– jest ich tam naprawdę pełno. Nieco trudniej było podczas jego przygotowania…
Dżem kokosowy Kaya musiałam przygotować kilka razy zanim udało mi się ustalić odpowiednie proporcje składników. Na szczęście ostateczna wersja jest mocno zbliżona w smaku do tej oryginalnej.
Jak zrobić dżem kokosowy? Poznaj prosty przepis na kokosowy dżem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 1 godz 10 min
Kalorie: 370
Białko: 6 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na 1 mały słoiczek dżemu kokosowego Kaya:

  • Mleko kokosowe (mleczko kokosowe) 1/4 szklanki (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Cukier 5 łyżek (50 g)
  • Sól

Przygotowanie dżemu kokosowego Kaya:

  1. Przygotuj rondelek i miseczkę- miska powinna być żaroodporna i mieć nieco mniejszą średnicę, niż rondelek tak aby można ją było włożyć w rondelek i żeby boki opierały się na ściankach garnka. 
  2. W rondelku zagotuj wodę- ilość wody dostosuj tak, aby miska nie była zanurzona w wodzie a żeby dżem przygotować jedynie na parze. 
  3. W miseczce umieść jajko, cukier i szczyptę soli. Rozmieszaj, najlepiej przy użyciu trzepaczki kuchennej. Następnie dolej mleko kokosowe i ponownie dokładnie rozmieszaj. 
  4. Miseczkę włóż do rondelka. Gotuj (na bardzo małym ogniu) na parze do zgęstnienia, czyli przez około 60 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolewaj wodę do garnka w trakcie gotowania. 
  5. Przełóż do wygodnego naczynia. 
  6. Jedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: dżem kokosowy przepis, przepis na dżem kokosowy, jak zrobić kaya przepis, jajko na słodko, dzem z mlekiem kokosowym, dżem kaya przepis, kaya przepis, jajka mleczko kokosowe, jajko mleko kokosowe, jajka inaczej przepisy, co można zrobić z jajka, dzem domowy kalorie, dżem przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 39 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze