Menu
Przepisy / Kolacja / Dodatki

Gotowana fasolka szparagowa

Gotowana fasolka szparagowa to prosty i szybki posiłek dietetyczny. Jak ugotować fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z masłem!

Gotowana fasolka szparagowa to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek dietetyczny.
Fasolka szparagowa w takiej wersji smakuje naprawdę świetnie zarówno sama oraz jako dodatek do innych posiłków.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Jak ugotować fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z masłem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 161
Białko: 4 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję gotowanej fasolki szparagowej:

  • Fasolka szparagowa 2 garści (200 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Sól

Przygotowanie gotowanej fasolki szparagowej:

  1. Fasolkę umieść w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Następnie małym nożykiem odetnij obydwa końce każdej fasolki (staraj się obciąć jak najmniej, aby podczas gotowania woda nie dostawała się do środka).
  2. Gotowe strączki przełóż do garnka. Wlej zimną wodę w proporcji około 3:1 (woda:fasolka) i dodaj szczyptę soli. Garnek przykryj pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na taki, aby fasolka tylko delikatnie się gotowała.
  3. Fasolkę gotuj do miękkości, czyli przez około 5-12 min żółtą lub 8-18 min zieloną. Czas gotowania zależny jest od odmiany oraz od młodości strączków fasolki. Po upływie 5/8 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas strączek i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia. 
  4. W rondelku lub na patelni rozpuść na małym ogniu masło.
  5. Gotową fasolkę odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą.
  6. Fasolkę przełóż na talerz. Polej masłem i dopraw do smaku solą.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ugotować fasolkę szparagową, jak ugotować fasolkę szparagową do obiadu, przepis na fasolkę szparagową, jak gotować fasolkę szparagową, fasolka z masłem kcal, fasolka szparagowa z masłem, fasolka szparagowa gotowanie, fasolka szparagowa jak zrobić, przepisy na fasolkę szparagową

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 9 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze