Menu
Kolacja / Wigilia i Święta / Przepisy / Obiad

Karp w siemieniu lnianym

Karp w siemieniu lnianym to prosty świąteczny posiłek z ryby. Jak przygotować karpia na święta? Poznaj łatwy przepis na smażonego karpia wigilijnego!

Karp w siemieniu lnianym to prosta w przygotowaniu świąteczna fit potrawa z ryby.
Karp to w wielu polskich domach obowiązkowy element świątecznej kolacji. To jedna z najbardziej niedocenionych ryb, którą ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne warto byłoby jeść znacznie częściej niż tylko w święta.
Siemię lniane to bogate źródło m.in. witamin: z grupy B, E, K; kwasów omega 3, potasu, wapnia, magnezu, selenu i żelaza.
Smażony karp z siemieniem lnianym idealnie sprawdza się jako element kolacji wigilijnej, szczególnie w towarzystwie pieczywa, bigosu czy fasoli z suszonymi śliwkami.
Jak usmażyć karpia w siemieniu lnianym? Poznaj prosty przepis na karpia z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas marynowania
Kalorie: 413
Białko: 40 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na 1 porcję karpia w siemieniu lnianym:

  • Karp 1 średni kawałek (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
  • Siemię lniane 1 łyżeczka (10 g)
  • Siemię lniane mielone 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Olej 1 łyżeczka (5 g)
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie karpia w siemieniu lnianym:

  1. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  2. Kawałek karpia oczyść i osusz. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  3. Karpia włóż do głębokiego naczynia. Na kawałku ryby rozłóż cebulę, kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Skrop olejem. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  4. Na płaski talerz wysyp siemię lniane i zmielone siemię lniane. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
  5. Rybę delikatnie obtocz w siemieniu.
  6. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili włóż rybę. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 3-6 min na stronę (w zależności od grubości kawałka).
  7. Wyłóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak przygotować karpia na wigilię, łatwy przepis na smażonego karpia, smażony karp przepis, jak zrobić smażonego karpia, jak zrobić karpia na patelni, jak zrobić karpia wigilijnego, jak zrobić karpia na święta, przepis na karpia smażonego, jak usmażyć karpia, jak usmażyć karpia na wigilię, wigilijny karp przepis, świąteczny karp przepis, karp prosty przepis, karp na święta przepis, karp smażony przepis, smazony karp na wigilie, karp smażony wigilijny przepis, karp siemię lniane, karp z siemieniem lnianym przepis, karp marynata cebula, karp w marynacie z cebuli, karp na wigilię inaczej

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze