Menu

Korzenny kompot z jabłkiem to prosty rozgrzewający napój świąteczny. Jak zrobić korzenny kompot z jabłek? Poznaj prosty przepis na korzenny napój z jabłkiem!

Korzenny kompot z jabłkiem to niesamowicie aromatyczny i rozgrzewający napój, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie oraz urozmaicenie świątecznych dań lub deserów.
Rozgrzewający kompot z jabłek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszny. Kompot można wypić na ciepło lub na zimno. Obie wersje są smaczne, ale zdecydowanie bardziej polecam pić go na ciepło.
Korzenne kompoty szczególnie dobrze sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym.
Jabłko jest bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne, a dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Zawarte w jabłkach pektyny działają oczyszczająco na organizm– usuwają z niego toksyny. A bor wspomaga poprawę koncentracji, pamięci i aktywności elektrycznej naszego mózgu oraz wzmacnia kości.
Jak zrobić napój korzenny? Poznaj prosty przepis na korzenny kompot z jabłek!


Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 99
Białko: 1 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 1 g

Składniki na korzenny kompot z jabłkiem:

  • Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
  • Imbir świeży około 2 cm kawałek (10 g)
  • Sok z cytryny 1/2 sztuki (30 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
  • Cynamon*
  • Imbir*
  • Pieprz*
  • Goździki*
    *możesz zastąpić przyprawą do piernika

Przygotowanie korzennego kompotu z jabłkiem:

Korzenny kompot z jabłkiem przepis

Krok 1: Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę obierz ze skórki i pokrój w plastry. Imbir umyj i pokrój w plastry.

Korzenny kompot z jabłkiem przepis

Krok 2: W garnku umieść jabłko i imbir. Dodaj cynamon, imbir, pieprz i goździki (ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, ale nie powinno być ich za dużo, aby kompot nie był zbyt intensywny–  sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy).

Korzenny kompot z jabłkiem przepis

Krok 3: Wlej wodę (ilość wody dostosuj do własnych preferencji, ale nie powinna być w mniejszej proporcji niż 3:1- woda:pozostałe składniki)– sugerowane około 500-700 ml. Gotuj na małym ogniu do miękkości jabłek, czyli przez około 10-15 min. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie słodzik. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.

Korzenny kompot z jabłkiem przepis

Krok 4: Gotowy kompot przelej do wygodnego naczynia. Wypij na ciepło lub na zimno. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: korzenny kompot z jabłkiem, rozgrzewający kompot z jabłek, jak przygotować kompot z jabłkiem, korzenny kompot z imbirem, korzenny kompot przepis, jak zrobić korzenny kompot, przepis na korzenny kompot, kompot korzenny przepis, korzenny kompot z jabłkiem przepis, korzenny kompot z jabłek przepis, korzenny kompot kalorie, rozgrzewający kompot przepis, jak zrobić napój korzenny, przepis na napój korzenny, napój korzenny przepis, przepis na kompot z jabłek, świąteczny kompot z jabłek, świąteczny kompot przepis, świąteczny napój przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 48 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Ten kompot jest pyszny! Smakuje zupełnie jak grzańce sprzedawane na świątecznych jarmarkach. Fajnie by też do tego pasował alkohol chociaż wtedy niestety nie byłoby już tak niskokalorycznie.