Kukurydziana zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szynką i twarogiem to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek. Jak zrobić zapiekankę makaronową? Sprawdź!
Kukurydziana zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szynką i twarogiem to prosty w przygotowaniu posiłek dietetyczny o bardzo ciekawym smaku.
W skład tej smacznej potrawy wchodzą: makaron kukurydziany, wędlina, czosnek, oliwa z oliwek, warzywna kostka bulionowa, pomidor, pieczarki oraz chudy twaróg.
Makaron kukurydziany nie zawiera glutenu, więc jest świetną propozycją dla osób z jego nietolerancją.
Kukurydziana zapiekanka makaronowa jest pożywna, wartościowa i naprawdę smaczna. Poznaj nasz łatwy przepis na fit posiłek z makaronem.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion– kliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 437
Białko: 34 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję kukurydzianej zapiekanki makaronowej z pieczarkami, szynką i twarogiem:
- Makaron kukurydziany 1 porcja (50 g)
- Wędlina polędwica sopocka 2 plastry (20 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Bulion warzywny 1 kostka (10 g)
- Pomidor 1 mała sztuka (170 g)
- Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
- Twaróg chudy 1/2 opakowania (125 g)
Przygotowanie kukurydzianej zapiekanki makaronowej z pieczarkami, szynką i twarogiem:
- Makaron ugotuj do preferowanej miękkości zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
- Pieczarki i pomidora umyj, osusz i drobno pokrój.
- Wędlinę pokrój w kosteczkę, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szynkę i czosnek. Smaż 2 min, co chwilę mieszając.
- Dodaj kostkę bulionową rozmieszaną w szklance ciepłej wody.
- Następnie dodaj pomidora i pieczarki. Gotuj 5 min, co chwilę mieszając.
- Po upływie wskazanego czasu dodaj rozdrobniony twaróg i ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub małej foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20 min. Wyciągnij, gdy konsystencja zgęstnieje.
- Wyłóż na talerz.
Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!