Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to pyszne i dietetyczne danie z kurczaka. Jak zrobić kurczaka tikka masala? Poznaj łatwy przepis na tikka masala z kurczakiem!

Kurczak tikka masala to proste i szybkie w przygotowaniu danie z piersią z kurczaka, inspirowane kuchnią indyjską oraz pakistańską.
Kurczak w sosie tikka masala to pyszne i niesamowicie aromatyczne danie z kurczakiem i jogurtem.
Tikka masala z kurczakiem świetnie smakuje zarówno samo, jak i z różnymi dodatkami np. ryżem, chlebkami naan, pitą, plackami chapati czy nawet ziemniakami.
Mięso z kurczaka to bardzo wartościowe źródło białka, składników mineralnych i witamin.
Główny składnik marynaty, czyli jogurt naturalny powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii. Za najważniejszą właściwość jogurtu uważa się korzystny wpływ na odporność organizmu. Dodatkowo bardzo dobrze oddziałuje na kości, układ trawienny czy kontrolę ciśnienia krwi. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie przyczyniają się do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej jelit.
Jeśli lubisz danie indyjskie z kurczakiem– sprawdź również przepis na kurczaka tandoori z piekarnika.
Jak zrobić tikka masala? Poznaj prosty przepis na kurczaka w sosie tikka masala!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min + czas marynowania
Kalorie: 455
Białko: 51 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 porcję kurczaka tikka masala:

  • Pierś z kurczaka 1 średni filet (200 g)
  • Sos pomidorowy passata 3/4 szklanki (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
  • Jogurt naturalny 3% 1 łyżka (25 g)
  • Śmietana 12% 1 łyżka (20 g)
  • Nerkowce 1 łyżeczka (5 g)
  • Imbir 1 kawałek (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżeczki (9 g)
  • Masło klarowane 2 łyżeczki (10 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Kurkuma
  • Chilli
  • Garam masala
  • Cynamon
  • Liść laurowy
  • Goździki

Przygotowanie kurczaka tikka masala:

  1. Połowę porcji czosnku i imbiru obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2. W miseczce umieść jogurt, sok z cytryny, czosnek i imbir. Dopraw do smaku solą, kurkumą, chilli, garam masala i cynamonem (najlepiej dodać jedynie szczyptę każdej przyprawy, aby smak posiłku nie był zbyt intensywny). Dokładnie wymieszaj.
  3. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. 
  4. Kawałki kurczaka włóż do miseczki i dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min, a najlepiej na kilka godzin (marynowanie można pominąć, ale smak potrawy będzie mniej aromatyczny). Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki. 
  5. Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  6. Resztę czosnku i imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  7. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  8. Następnie dodaj liść laurowy, 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Smaż, co chwilę mieszając, do momentu aż przyprawy zaczną ulatniać swój aromat. 
  9. Dodaj passatę pomidorową i orzechy. Dopraw do smaku szczyptą kurkumy i chilli. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Po upływie wskazanego czasu odstaw do przestudzenia. 
  10. Gdy składniki sosu lekko przestygną, wyciągnij z nich liść laurowy i goździki. Przełóż mieszankę do pojemnika do blendera i zblenduj na gładką masę. 
  11. Na tę samą patelnię przełóż zamarynowanego kurczaka. Usmaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. 
  12. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków). Następnie dodaj zblendowany sos. Dokładnie wymieszaj.  
  13. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę oraz słodzik. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
  14. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kurczak tikka masala kalorie, kurczak tikka masala fit, kurczak tikka przepis, kurczak tikka masala danie indyjskie, tikka masala przepis, tikka masala z kurczakiem, tikka masala kurczak, tikka masala kurczak przepis, kurczak w sosie tikka masala przepis, jak się robi tikka masala, jak zrobić chicken tikka masala, przepis na danie tikka masala, prosty przepis na tikka masala

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze