Łosoś smażony
Łosoś smażony to delikatne i smaczne danie rybne z bogatym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3. Jak smażyć łososia? Poznaj prosty przepis na smażonego łososia!
Łosoś smażony to wyjątkowe danie, które zachwyca smakiem i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Łosoś jest rybą, która jest znana ze swojej obfitości w zdrowe tłuszcze, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia, redukując ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Smażenie łososia to sposób przyrządzenia, który pozwala zachować soczystość i delikatność mięsa ryby. Smażenie łososia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki, która dodaje smaku i tekstury. Jednak warto pamiętać, że smażenie ryb powinno być wykonane na umiarkowanie wysokiej temperaturze, aby uniknąć nadmiernego wypalenia tłuszczu i zachować wartości odżywcze.
Smażonego łososia najlepiej podawać z dodatkami, które wzbogacają smak i dobrze komponują się z rybą. Do łososia często wybierane są sosy cytrynowe lub na bazie miodu i musztardy, które świetnie harmonizują z łososiem. Dodatkowo, smażony łosoś świetnie komponuje się z sałatkami, grillowanymi warzywami lub delikatnymi w smaku węglowodanami np. ziemniakami lub ryżem. Możliwości są liczne i zależą od indywidualnych preferencji smakowych.
Smażony łosoś to wyśmienite danie, które można podać na różne sposoby, dostosowując się do własnych upodobań kulinarnych. Jego bogactwo w zdrowe tłuszcze omega-3 sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę.
Jeśli wolisz przepis na łososia z piekarnika– sprawdź przepis na pieczonego łososia!
Jak usmażyć łososia? Poznaj prosty przepis na łososia z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 390
Białko: 33 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 30 g
Składniki na 1 porcję łososia smażonego:
- Łosoś 1 mały filet (150 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie łososia smażonego:
- Rybę oczyść i osusz.
- Połóż rybę na płasko (skórą do dołu) na desce do krojenia. Za pomocą długiego i ostrego noża usuń skórę: złap za węższy koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Następnie jedną ręką złap za wystającą skórę, wsuń nóż i przejedź nim płasko (z ostrzem delikatnie skierowanym do dołu) przy samej skórze.
- Rybę pokrój w kilka mniejszych, podobnej wielkości kawałków.
- Kawałki ryby posyp z dwóch stron szczyptą soli i pieprzu.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie dodaj tłuszcz i rozprowadź go po powierzchni patelni.
- Włóż kawałki ryby, gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana. Smaż przez około 3-4 min. Po upływie wskazanego czasu bardzo delikatnie przewróć kawałki ryby na drugą stronę (nalejpiej użyć do tego płaskiej łopatki). Na drugiej stronie smaż chwilę krócej.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: łosoś smażony przepis, smażony łosoś kcal, smażenie łososia bez skóry, jak usmażyć łososia na patelni, jak usmażyć łososia bez skóry, przepis na łososia z patelni, łosoś z patelni na maśle, łosoś przepis, łosoś przepis z patelni, łosoś przepis na obiad
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: