Menu

Makówki to słodka potrawa wigilijna, która głównie jest znana na Śląsku. Jak zrobić śląskie makówki? Poznaj prosty przepis na śląskie makówki!

Makówki to potrawa wigilijna na słodko, znana głównie na Śląsku.
Makówki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszne. Z powodzeniem mogą być traktowane jako łatwiejsza wersja makowca na świątecznym stole.
Makówki powinny być przygotowane z wyprzedzeniem, aby leżakując w lodówce nabrały odpowiedniej konsystencji i wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Jak zrobić makówki? Poznaj prosty przepis na makówki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min + czas nasiąkania
Kalorie: 540
Białko: 18 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 22 g

Składniki na 2 porcje makówek:

  • Mak 2,5 łyżki (25 g)
  • Orzechy włoskie 3 sztuki (10 g)
  • Migdały 1 łyżeczka (5 g)
  • Rodzynki suszone 1 łyżka (15 g)
  • Bułka pszenna 1 sztuka (50 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (200 g)
  • Miód 1 łyżeczka (10 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 2 łyżki (20 g)
  • Waniliowy aromat spożywczy

Przygotowanie makówek:

  1. Orzechy włoskie, migdały i rodzynki drobno pokrój.
  2. Bułkę pokrój w cienkie plastry. 
  3. W rondelku umieść mak i mleko. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15 min, co chwilę mieszając. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj erytrytol (lub inny słodzik bez kalorii), miód, parę kropli waniliowego aromatu spożywczego, orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj i odstaw. 
  5. W misce naprzemiennie układaj warstwy plastrów bułki i gorącej masy makowej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa masy makowej. 
  6. Całość dociśnij i wyrównaj z góry. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Następnie przykryj miskę folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Makówki będą gotowe, gdy bułka zmięknie od masy makowej.
  8. Gotowe makówki posyp migdałami. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: makówki wigilijne, makówki przepis, przepis na makówki, przepis na makówki na mleku, potrawy wigilijne na słodko, jak zrobić makówki, jak zrobić makówki na święta, przepis na makówki wigilijne, makówki wigilijne z bułką, makówki wigilijne przepis, przygotowanie makówek, jak zrobić makówki wigilijne, makówki prosty przepis, makówki śląskie z miodem przepis, makówki dietetyczny przepis, świąteczne przepisy na słodko, świąteczne przepisy z makiem, dania świąteczne z makiem, przepisy z maku, przepisy co można zrobić z maku, przepis z makiem i orzechami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze