Menu

Moskole to dietetyczne placki z ziemniaków, regionalna podhalańska potrawa. Jak zrobić moskole w domu? Poznaj prosty przepis na moskole góralskie!

Moskole to pieczone lub smażone placki- regionalna potrawa kuchni góralskiej. Wiele lat temu spróbowałam ich podczas pobytu w Zakopanem. Naprawdę mnie zachwyciły, mimo że są bardzo prostym daniem. Niedawno zatęskniłam za ich smakiem i przygotowałam prosty przepis na moskole.
Przygotowanie moskoli jest bardzo łatwe, ale nieco czasochłonne. Ten posiłek jest również świetnym sposobem na zużycie niewykorzystanych ugotowanych ziemniaków.
Moskole można zjeść same lub z różnymi dodatkami np. ziołowym masłem, serem, twarogiem, czy różnymi sosami.
Jak zrobić moskole? Poznaj prosty przepis na moskole zakopiańskie!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 448
Białko: 17 g
Węglowodany: 82 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na 1 porcję moskoli (3-5 sztuk):

  • Ziemniak 1 duża lub 2 średnie sztuki (160 g)
  • Mąka 7 łyżek (70 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny 3% 1 łyżka (25 g)
  • Sól

Przygotowanie gotowanych ziemniaków:

  1. Ziemniaki umyj i cienko obierz ze skórki.
  2. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1:3 (ziemniaki:woda) i dodaj szczyptę soli. 
  3. Ostrożnie włóż ziemniaki i przykryj garnek pokrywką.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień tak, żeby ziemniaki ciągle się gotowały, ale woda nie pryskała spod pokrywki. 
  5. Ziemniaki gotuj przez około 20-30 min w zależności od ich wielkości i mocy kuchenki. Pod koniec sprawdź ostro zakończonym nożem czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli nóż wchodzi gładko to znak, aby odcedzić ziemniaki.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do przestudzenia.

Przygotowanie moskoli:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Przestudzone ziemniaki zmiel/zblenduj lub przeciśnij przez praskę. 
  4. W misce umieść ziemniaki, mąkę, jogurt i szczyptę soli. Wbij jajko. 
  5. Dokładnie mieszaj oraz ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników. Wyrób łyżką jednolite ciasto. 
  6. Ciasto podziel na kilka równych części (1 część to 1 placek). Każdą część uformuj mokrymi dłońmi na podłużny placek o grubości około 0,5-1 cm i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Blachę z plackami wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia, czyli przez około 20-30 min. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż placki na drugą stronę. 
  8. Moskole zjedz od razu po przygotowaniu.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: dietetyczne placki z ziemniaków, przepis na moskole, moskole przepis, moskole kcal, moskole pieczone, moskole placki z gotowanych ziemniaków, moskole pieczone w piekarniku, moskole dietetyczne, przepis na moskole zakopiańskie, przepis na placki moskole, co można zrobić z ziemniaków, co można zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia, moskole z piekarnika przepis, moskole przepisy, moskole przepis bez mleka, przepis na moskole góralskie, jak zrobić moskole góralskie,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze