Menu
Przepisy / Dodatki

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to szybka fit przekąska lub wartościowy dodatek do wielu posiłków. Jak zrobić ogórki konserwowe? Poznaj prosty przepis na ogórki konserwowe!

Ogórki konserwowe to produkt spożywczy otrzymywany poprzez marynowanie i wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru i soli.
Ogórki konserwowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów m.in. witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor.
Ogórki konserwowe świetnie smakują zarówno same jako szybka przekąska i również jako dodatek do wielu posiłków np. kanapek, past warzywnych i rybnych, sałatek, jajek faszerowanych czy tatara.
Jak przygotować ogórki konserwowe? Poznaj prosty przepis na ogórki konserwowe!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 92 (23 kcal na 100 g)
Białko: 2 g (0,4 g na 100 g)
Węglowodany: 20 g (4,9 g na 100 g)
Tłuszcze: <1 g (0,1 g na 100 g)

Składniki na słoik (750 ml) ogórków konserwowych:

  • Ogórek gruntowy 12 średnich sztuk (400 g)
  • Marchew 1 kawałek (20 g)
  • Cebula 1 plaster (20 g)
  • Cukier biały 8 łyżek (80 g)
  • Ocet 6 łyżek (60 g)
  • Woda 2/3 szklanki (150 g)
  • Koper z baldachami
  • Sól
  • Ziarenka pieprzu
  • Ziarenka gorczycy

Przygotowanie ogórków konserwowych:

  1. Do wekowania wybierz świeże, młode ogórki (jędrne, bez uszkodzeń i przebarwień). Unikaj zbyt dużych ogórków, które ze względu na pestki po zawekowaniu będą miękkie i puste w środku. 
  2. Ogórki umyj zimną wodą. 
  3. Następnie przepłucz zimną wodą koper z baldachami i marchew. 
  4. Oderwij baldachy kopru, a łodygę pokrój w krótsze kawałki.
  5. Kawałek marchewki pokrój w średniej grubości plasterki. 
  6. Odkrój plaster z obranej cebuli (resztę zużyj do przygotowania innego posiłku). 
  7. Przygotuj zalewę: w małym garnku umieść wodę, ocet, cukier i 1/2 łyżeczki soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów). Zagotuj, co chwilę mieszając. 
  8. Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) słoik o pojemności 750 ml z zakrętką. 
  9. Na dno słoika wyłóż plasterki marchwi, plaster cebuli, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczkę ziarenek gorczycy oraz łodygi i baldachy kopru. 
  10. Ogórki poupychaj w słoiku jak najciaśniej.
  11. Ogórki zalej przygotowaną wodą. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki. Lekko potrząśnij słoikiem, aby woda wszędzie dotarła. 
  12. Słoik mocno zakręć suchym dekielkiem.
  13. Zapasteryzuj ogórki: do większego garnka wstaw zamknięty słoik i wlej wodę. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoika (lub słoików). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 min. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyciągnij słoik z garnka i odstaw do ostudzenia. 
  14. Ogórki konserwowe możesz otworzyć już po około tygodniu marynowania, ale warto poczekać kilka miesięcy aby osiągnęły pełniejszy smak. Zamknięte ogórki możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ogórki konserwowe przepis, jak zrobić ogórki konserwowe, jak zrobić ogórki konserwowe w słoikach, jak zrobić ogórki konserwowe przepis, przepisy na ogórki konserwowe, ogórki konserwowe prosty przepis, przetwory z ogórków

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 14 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze