Menu
Przepisy / Śniadanie / Kolacja

Omlet wegański z warzywami

Omlet wegański z warzywami to proste i szybkie w przygotowaniu danie z tofu. Jak zrobić wegańskiego omleta? Poznaj przepis na wegańskiego omleta z tofu!

Omlet wegański to świetna wegańska alternatywa dla tradycyjnego omleta z jajek.
Wegański omlet z warzywami to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek z tofu. Jest zdrowy, pożywny i naprawdę pyszny.
Tofu to bardzo wartościowe źródło białka, wapnia, fitohormonów i fosforu. Jest niezwykle istotnym elementem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Jeśli wolisz omleta bez warzyw– sprawdź przepis na omlet wegański.
Jak zrobić wegański omlet z tofu? Poznaj prosty przepis na wegańskiego omleta!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 358
Białko: 23 g
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na 1 porcję omleta wegańskiego z warzywami:

  • Tofu 1/2 opakowania (90 g)
  • Mąka z ciecierzycy 3 łyżki (30 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Mleko sojowe około 1/4 szklanki (50 g)
  • Sałata 2-4 liście w zależności od wybranego rodzaju (20 g)
  • Pomidorki koktajlowe 1/2 garści (50 g)
  • Papryka 1/2 średniej sztuki (80 g)
  • Płatki drożdżowe 1 łyżka (5 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry

Przygotowanie omleta wegańskiego:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. W pojemniku do blendera umieść odcedzone i rozdrobnione tofu, mąkę, mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), płatki drożdżowe i proszek do pieczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Zblenduj na gładką i gęstą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  4. Cebulę równomiernie rozłóż na patelni i przełóż przygotowaną masę z tofu. Wyrównaj z góry i najpierw smaż bez przykrycia na umiarkowanym ogniu. Po około 2-3 min, gdy masa zacznie się ścinać od boków, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu do całkowitego ścięcia masy, czyli przez około 15 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  5. Sałatę umyj, osusz i porwij.
  6. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
  7. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski (usuń niejadalne części).
  8. Gdy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz i zjedz z warzywami.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet wegański z tofu, omlet wegańskie przepis, wegańskie przepisy z tofu, wegański omlet na słono, jak zrobić wegański omlet, jak zrobić wegańskiego omleta, wegańskie śniadanie na ciepło, wegańskie śniadanie białkowe, wegański omlet, wegański omlet z tofu, wegański omlet przepis, przepisy z tofu na śniadanie, omlet wegański przepis, jak usmażyć wegańskiego omleta, tofu przepisy smażone, omlet wegański, przepis na śniadanie z tofu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 45 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze