Menu
Przepisy / Dodatki

Pesto z natki pietruszki i migdałów

Pesto z natki pietruszki i migdałów to zdrowy dodatek do posiłku. Jak zrobić dietetyczne pesto z natki pietruszki? Poznaj prosty przepis na zielone pesto!

Pesto z natki pietruszki i migdałów to szybki w przygotowaniu oraz niezwykle wartościowy dodatek do posiłków. Idealnie nadaje się do zjedzenia z np. pieczywem, makaronem, kaszami, sałatkami czy różnymi serami.
Natka pietruszki to niezwykle popularne zioło w kuchni polskiej- urozmaica swoim przyjemnym wyglądem i charakterystycznym smakiem naprawdę wiele dań. To roślina o wielu cennych wartościach i właściwościach, ale głównie słynie z wysokiej zawartości witaminy C, folianów i beta-karotenu.
Migdały posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Dostarczają sporo witamin, m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A; związków mineralnych, m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka.
Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów oraz witaminy A, E, D oraz K.
Jak przygotować pesto z natki pietruszki i migdałów? Poznaj prosty przepis na pesto z natki pietruszki i migdałów!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 2 min
Kalorie: 315
Białko: 4 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 29 g

Składniki na 1 porcję pesto z natki pietruszki i migdałów:

  • Natka pietruszki 1 duży pęczek (50 g)
  • Migdały 2 łyżki (20 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (15 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie pesto z natki pietruszki i migdałów:

  1. Natkę pietruszki umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz i pokrój w mniejsze kawałki. 
  3. W pojemniku do blendera umieść natkę pietruszki, migdały, czosnek, oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na jednolitą masę. 
  4. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-4 dni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pesto z natki pietruszki przepis, przepisy na pesto z natki pietruszki, pesto z natki pietruszki jak zrobić, jak zrobić pesto z natki pietruszki, jak przygotować pesto z natki pietruszki, przepis na pesto z natki i migdałów, pesto z natki pietruszki dietetyczne, przepisy z natki pietruszki, przepisy z migdałów, co zrobić z natki pietruszki, co zrobić z migdałów, przepisy na pesto, przepisy na pesto zielone, natka pietruszki co zrobić, natka pietruszki co przygotować, natka pietruszki do czego używać, natka pietruszki przepisy, pesto z natki pietruszki i orzechów, pomysł na pesto

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze