Menu
Przepisy / Dodatki / Wielkanoc

Pesto z pieczonej papryki

Pesto z pieczonej papryki to zdrowy dodatek do posiłku. Jak zrobić dietetyczne pesto z pieczonej papryki? Poznaj prosty przepis na pesto z papryki!

Pesto z pieczonej papryki to szybki w przygotowaniu oraz niezwykle wartościowy dodatek do posiłków. Idealnie nadaje się do zjedzenia np. z pieczywem, makaronem, kaszami, sałatkami czy różnymi serami.
Papryka to bogate źródło antyoksydantów mających leczniczy wpływ na organizm człowieka, m.in. wit. C, E, A oraz witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3).
Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów oraz witaminy A, E, D oraz K.
Jak przygotować pesto z papryki? Poznaj prosty przepis na pesto z pieczonej papryki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min + czas studzenia
Kalorie: 147
Białko: 1 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję pesto z pieczonej papryki:

  • Papryka 1 mała sztuka (130 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Syrop z agawy lub inny 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Rozmaryn świeży lub suszony

Przygotowanie pesto z pieczonej papryki:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Paprykę umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min. W trakcie pieczenia kilka razy przewracaj paprykę, żeby była równomiernie przypieczona.
  3. Przypieczoną paprykę przełóż do miski i szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do ostygnięcia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie. 
  4. Czosnek obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  5. Przestudzoną paprykę wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz.
  6. W pojemniku do blendera umieść paprykę, czosnek, oliwę, syrop i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i rozmarynem (świeżym lub suszonym). Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 
  7. Przełóż do naczynia.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pesto z papryki czerwonej, pesto z papryki do czego, pesto z papryki pieczonej, pesto z papryki fit, pesto z papryki przepis, przepisy na pesto z papryki, jak zrobić pesto z papryki, zdrowy dodatek do kanapek, jak przygotować pesto z papryki, przepis na pesto z pieczonej papryki, przepis na pesto z papryki, pomysł na pesto czerwone, dietetyczne przepisy z papryki, co zrobić z pieczonej papryki, pieczona papryka co zrobić, papryka z rozmarynem, papryka rozmaryn przepis, papryka przepisy dietetyczne

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze