Menu
Przepisy / Deser / Przekąska / Wigilia i Święta

Pierniczki z nutą pomarańczy

Pierniczki pomarańczowe to proste i szybkie ciasteczka świąteczne. Jak zrobić pomarańczowe pierniczki? Poznaj prosty przepis na malowane pierniczki!

Pierniczki z nutą pomarańczy to tradycyjne, świąteczne ciasteczka w nieco unowocześnionej odsłonie.
Pierniczki pomarańczowe są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Jak zrobić pomarańczowe pierniczki? Poznaj prosty przepis na malowane pierniczki ze skórką pomarańczową!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas chłodzenia ciasta
Kalorie: 643 (1 sztuka- 26 kcal)
Białko: 20 g (1 sztuka- 1 g)
Węglowodany: 98 g (1 sztuka- 4 g)
Tłuszcze: 18 g (1 sztuka- 1 g)

Składniki na pierniczki z nutą pomarańczy (około 25 sztuk):

  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Kandyzowane skórki pomarańczy 2 łyżki (20 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 5 łyżek (50 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Cukrowa polewa do dekoracji w pisaku 1 porcja (10 g)
  • Soda oczyszczona
  • Cynamon
  • Imbir
  • Goździki mielone
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie pierniczków z nutą pomarańczy:

  1. W miseczce umieść mąkę, kakao, erytrytol (lub inny słodzik bez kalorii), kandyzowaną skórkę pomarańczową, 1/4 łyżeczki sody, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz szczyptę soli. Wymieszaj. 
  2. Następnie dodaj pokrojone w drobne kawałki masło i mieszaj oraz ucieraj, aż do połączenia z pozostałymi składnikami.
  3. Wbij jajko i wyrób łyżką gładkie, klejące ciasto. 
  4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 1 godzinę. 
  5. Rozwałkuj schłodzone ciasto na delikatnie obsypanym mąką blacie. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić około 5 mm. Za pomocą foremek wytnij różne kształty pierniczków.
  6. Przełóż pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 8-10 min. (w zależności od wielkości ciastek). Pozostaw do wystudzenia.
  7. Pierniczki udekoruj cukrowymi pisakami. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pierniczki przepis, pierniczki świąteczne, pierniczki malowane przepis, pierniczki pomarańczowe przepis, pierniki ze skórką pomarańczową przepis, jak przygotować pierniczki, jak zrobić pierniczki, jak zrobić pierniczki bez miodu, prosty przepis na pierniczki, pierniczki krok po kroku, świąteczne ciasteczka przepisy, pierniczki dekorowane przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze