Menu

Ryba po japońsku to prosty i szybki posiłek z białej ryby. Jak zrobić ryby po japońsku? Poznaj prosty przepis na dietetyczną rybę po japońsku!

Ryba po japońsku to pyszna biała ryba w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie papryki, cebuli i ogórków konserwowych.
Ryby po japońsku również idealnie sprawdzają się na świątecznym stole.
Białe ryby to źródło pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, fosforu, selenu i wapnia oraz witamin z grupy B. |
Jak zrobić rybę po japońsku? Poznaj prosty przepis na rybę po japońsku!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 469
Białko: 50 g
Węglowodany: 39 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję ryby po japońsku:

  • Biała ryba (np. dorsz, mintaj, miruna itp.) 1 duży filet (250 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (70 g)
  • Cebula biała 1 sztuka (100 g)
  • Ogórek konserwowy około 5-10 sztuk w zależności od wielkości (200 g)
  • Olej rzepakowy lub inny 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Ocet jabłkowy 2 duże łyżki (20 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka

Przygotowanie ryba po japońsku:

  1. Jeśli korzystasz z mrożonej ryby to najpierw ją odmróź w zimnej wodzie. Gdy ryba będzie odmrożona przejdź do kolejnych kroków.
  2. Rybę oczyść i pokrój w mniejsze, około 5 cm kawałki. 
  3. Zagotuj w garnku niewielką ilość wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była w proporcji mniej więcej 2:1 woda:ryba- ryba podczas gotowania powinna być w całości w wodzie).
  4. Wrzuć kawałki ryby do gotującej i osolonej wody. Gotuj do odpowiedniej obróbki termicznej ryby, czyli przez około 3-6 min (w zależności od grubości i wielkości kawałków). Następnie delikatnie wyciągnij rybę z wody (np. łyżką cedzakową). Zostaw do ostudzenia.
  5. Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę (usuń części niejadalne).
  6. Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  7. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  8. W rondelku umieść około 1/2 szklanki wody (120 g), olej, koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zagotuj, co chwilę mieszając. Na sam koniec wrzuć cebulę, paprykę i ogórki. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  9. W przezroczystym naczyniu układaj naprzemiennie składniki (ryba – warzywa w zalewie), aż do zużycia. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. 
  10. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2-3 dni. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryba po japońsku przepis, ryba po japońsku ze świeżą papryką, ryby po japońsku przepis, ryba po japońsku sprawdzony przepis, ryby po japońsku dietetyczny przepis, przepis na ryby po japońsku, przepis na rybę po japońsku, jak zrobić rybę po japońsku, jak zrobić zalewe do ryby po japońsku, ryba na święta bożego narodzenia, ryby na święta wielkanocne, ryba na święta przepis, przygotowanie ryby po japońsku, jak przygotować rybę po japońsku

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze