Menu

Ryż smażony to prosty i zdrowy element dietetycznego posiłku. Jak przygotować podsmażony ryż? Poznaj prosty przepis na dietetyczny ryż smażony!

Ryż smażony to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, mięsem, sosami i sałatkami w różnych smakach czy nawet zupami.
W tym przepisie wykorzystałam ryż basmati, który ma niezwykle delikatne ziarna i wyrazisty smak. Ryż podsmażony na oliwie nabiera pięknego koloru i jeszcze przyjemniejszego smaku.
Oczywiście można użyć innego ryżu, ale basmati jest moim ulubionym w takiej wersji.
Ryż basmati to świetne źródło wartościowych węglowodanów, błonnika oraz białka. Zawiera sporo składników mineralnych między innymi: cynk, selen, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Dodatkowo wyróżnia się sporą zawartością witamin z grupy B.
Ten posiłek jest również świetnym sposobem na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.
Jak przygotować smażony ryż? Poznaj prosty przepis na ryż podsmażony!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 258
Białko: 4 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję ryżu smażonego:

  • Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek lub inny olej 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ryżu smażonego:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). 
  2. Następnie na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć ryż. Smaż przez około 5-10 min na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Zdejmij z patelni, gdy osiągniesz preferowany stopień podsmażenia.
  3. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryż smażony przepis, ryż smażony na patelni, smażony ryż przepis, jak zrobić smażony ryż, jak przygotować smażony ryż, ryż do obiadu inaczej, ryż do obiadu przepis, ryż basmati przepisy, ryż basmati co zrobić, przepis na ryż podsmażony, podsmażony ryż przepisy, smażony ryż przepis wegański, przepisy z ryżem basmati, ryż oliwa, jak zrobić ryż smażony, pomysł na ryż do obiadu, co zrobić z ugotowanego ryżu, ugotowany ryż przepisy, ugotowany ryż co zrobić, ryz przepisy fit

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze