Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami to prosta fit sałatka. Jak zrobić sałatkę ze szparagami? Poznaj przepis na sałatkę z łososiem i szparagami!

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami to pomysł na szybką sałatkę z zielonymi szparagami.
Łosoś jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka; aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie (leucyna, lizyna, izoleucyna i walina); wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, (w tym kwasów omega 3); witaminy D; witamin z grupy B; selenu; fosforu i magnezu.
Szparagi to bogate źródło witamin: A, z grupy B, C, E i K; składników mineralnych: miedzi, fosforu, manganu, selenu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia oraz błonnika. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii.
Jak zrobić sałatkę z pieczonymi szparagami? Poznaj prosty przepis na sałatkę z wędzonym łososiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 335
Białko: 20 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 porcję sałatki z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami:

  • Łosoś wędzony na zimno 1/2 małego opakowania (70 g)
  • Szparagi zielone 1/2 średniego pęczka (300 g)
  • Pomidorki koktajlowe 1 garść (100 g)
  • Musztarda miodowa 1 łyżka (20 g)
  • Syrop klonowy lub inny / Miód 1 łyżka (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie sałatki z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Szparagi umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie paski. 
  3. Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Skrop odrobiną oliwy (resztę zostaw do przygotowania sosu) i delikatnie oprósz solą. 
  4. Wstaw do piekarnika i piecz do średniej miękkości, czyli przez około 8-10 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  5. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
  6. W małym naczyniu umieść musztardę miodową, syrop klonowy/miód i resztę oliwy. Dokładnie wymieszaj. 
  7. Na talerzu rozłóż pieczone szparagi, porwanego w mniejsze kawałki łososia, pomidorki i sos.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: sałatka z zielonymi szparagami, jak zrobić sałatkę z pieczonymi szparagami, jak zrobić sałatkę ze szparagami, przepis na sałatkę z wędzonym łososiem, przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i szparagami, sałatka ze szparagami fit, sałatka z łososiem i szparagami, sałatka z łososiem wędzonym i szparagami, sałatka ze szparagami i łososiem, przepisy z łososiem wędzonym na zimno, dania z pieczonymi szparagami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze