Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym
Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym to eleganckie danie ze schabu. Jak zrobić schab z pieczarkami? Poznaj prosty przepis na schab w sosie śmietanowym!
Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym to wyjątkowe danie ze schabu, które łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywcze. Schab, będący głównym składnikiem potrawy, to soczyste mięso wieprzowe bogate w białko i cenne minerały, takie jak żelazo i cynk. To idealny wybór dla miłośników mięsnych kulinarnych doznań.
Dodatki w postaci pieczarek i sosu śmietanowego czynią to danie nieodparcie apetycznym. Pieczarki dostarczają znacznych ilości błonnika oraz witamin z grupy B, a sos śmietanowy dodaje potrawie aksamitności i kremowej konsystencji. To połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż lub kasza. Można go podać także z lekką surówką z kiszonej kapusty, co równoważy smak potrawy. Dla pełni smakowego doświadczenia, warto sięgnąć po kieliszek czerwonego wina, które idealnie uzupełni to wykwintne danie ze schabu.
Schab z pieczarkami to doskonały wybór dla tych, którzy pragną stworzyć smakowitą ucztę w prosty sposób.
Jak zrobić schab w sosie śmietanowym? Poznaj prosty przepis na schab z pieczarkami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 376
Białko: 32 g
Węglowodany: 5 g
Tłuszcze: 27 g
Składniki na 1 porcję schabu z pieczarkami w sosie śmietanowym:
- Schab wieprzowy 1 średni plaster (100 g)
- Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
- Śmietana 18% 1/2 małego opakowania (100 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie schabu z pieczarkami w sosie śmietanowym:
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło. Po chwili włóż pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Dodaj mięso od razu, gdy pieczarki będą zarumienione. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 3-6 min na każdą stronę w zależności od grubości plastra. Pilnuj, aby nie przypalić mięsa– w razie potrzeby zmniejsz ogień.
- Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić schab z pieczarkami w sosie śmietanowym, schab z pieczarkami w sosie, schab z pieczarkami przepis, schab w śmietanie przepis, schab w sosie śmietanowym przepis, danie ze schabu w plastrach, danie ze schabu i pieczarek, danie z plastrów schabu, schab pieczarki smietana, schab pieczarki przepis, schab śmietana, jak zrobić schab z pieczarkami, przepis na schab z pieczarkami w śmietanie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: