Menu
Śniadanie / Obiad / Kolacja / Przepisy

Tortilla z pastą z czerwonej soczewicy i tofu

Tortilla z pastą z czerwonej soczewicy i tofu to pożywny i zdrowy fit posiłek wegański. Jak zrobić tortillę z wegańską pastą? Poznaj pomysł na tortillę z pastą!

Tortilla z pastą z czerwonej soczewicy i tofu to proste i szybkie w przygotowaniu danie z tortilli. Przygotowałam to jakiś czas temu z resztek produktów, które miałam do wykorzystania. Został mi 1 placek tortilli, trochę tofu i trochę soczewicy. Od razu pomyślałam o wykorzystaniu tortilli jako alternatywy dla pieczywa, a soczewicy i tofu jako pożywnego, białkowego “miksu” w formie pasty.
Wyszedł z tego naprawdę pyszny i wartościowy posiłek, a dodatkowo niezwykle łatwy i przyjemny w przygotowaniu.
Czerwona soczewica jest bogata w białko, błonnik, żelazo i kwas foliowy, wspierając zdrowie układu pokarmowego i dodając energii. Tofu, wykonane z mleka sojowego, dostarcza białka, wapnia i żelaza, a także izoflawonów, które mogą pomagać w redukcji ryzyka chorób serca i nowotworów. Razem stanowią znakomite połączenie dla zdrowej diety.
Z czym jeść tortillę? Poznaj prosty przepis na tortillę bez mięsa!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 465
Białko: 27 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na tortillę z pastą z czerwonej soczewicy i tofu:

  • Tortilla 1 placek (62 g)
  • Pasta z czerwonej soczewicy i tofu
    • Soczewica czerwona 6 łyżek (60 g)
    • Tofu 1/4 opakowania (50 g)
    • Czosnek 1 ząbek (5 g)
    • Sól
    • Kurkuma
    • Curry
    • Chilli
    • Wędzona słodka papryka

Przygotowanie tortilli z pastą z czerwonej soczewicy i tofu:

Pasta z czerwonej soczewicy i tofu przepis

Krok 1: Przygotuj pastę z czerwonej soczewicy i tofu (sprawdź przepis).

Hawajska pizza z tuńczykiem na tortilli z patelni przepis

Krok 2: Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu. Placek tortilli włóż na rozgrzaną patelnię i podgrzej przez około 1 min. Następnie przewróć i ponownie podgrzej przez około 1 min. 

Tortilla z pastą z czerwonej soczewicy i tofu przepis

Krok 3: Podgrzany placek przełóż na deskę do krojenia, równomiernie posmaruj przygotowaną pastą i pokrój na 4 części (na pół pionowo i na pół poziomo). Złóż części pastą do środka.

Tortilla z pastą z czerwonej soczewicy i tofu przepis

Krok 4: Przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub zimno.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: wegańska tortilla z tofu, tortilla pomysl na kolacje, z czym można zjeść tortillę, z czym podawać tortille, z czym tortille na zimno, z czym tortilla wegetariańska, proste przepisy na tortillę, przepis na tortille bez mięsa, pomysł na tortillę na śniadanie, jak zrobić tortillę wegańską, jak zrobić tortillę z gotowych placków, wegańska tortilla przepis, tortilla z tofu na ciepło, tortilla z tofu kcal, tortilla z czerwoną soczewicą, fit przepisy z tortillą, przepisy z tortilli wegetariańskie, przepisy z wykorzystaniem tortilli, przepisy z plackami tortilli, przepisy z tofu fit, przepisy z tofu na śniadanie, przepisy z czerwoną soczewicą, przepisy z soczewicy wegańskie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze