Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Warzywne curry

Warzywne curry to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek wegański. Jak zrobić wegańskie warzywne curry? Poznaj prosty przepis na warzywne curry!

Warzywne curry to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, który zaskakuje smakiem i niezwykle intensywnym aromatem. Jest pożywne, zdrowe i niskokaloryczne.
Ten posiłek można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. ryżem lub makaronem (ryżowym, udon itp.).
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć m.in. dużą zawartość witamin: B1, C, K, PP oraz magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Jak zrobić warzywne curry? Poznaj prosty przepis na wegańskie curry!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 405
Białko: 6 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 36 g

Składniki na 1 porcję warzywnego curry:

  • Cukinia 1 mała sztuka (250 g)
  • Marchew 2 średnie sztuki (180 g)
  • Mleczko kokosowe 1/2 szklanki (100 g)
  • Pasta curry (czerwona lub zielona) 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Kurkuma
  • Curry

Przygotowanie warzywnego curry:

  1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce w talarki lub pokrój w cienkie plasterki.
  2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce w talarki lub pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cukinię i marchew. Dodaj pastę curry (czerwoną lub zieloną) i dopraw do smaku solą, kurkumą i curry. Wymieszaj. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 min. Co chwilę przemieszaj. 
  4. Po upływie wskazanego czasu dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: warzywne curry przepis, przepis na pyszne curry warzywne, wegańskie curry z mlekiem kokosowym, wegańskie curry przepis, curry przepis prosty, przepis na curry warzywne, przepisy z cukinią, przepisy z cukinią dietetyczne, wegańskie przepisy z marchewką, zdrowe przepisy z marchewką, proste przepisy na dania z cukinią, zdrowe przepisy z mlekiem kokosowym, przepis na szybki wegański obiad

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 10 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze