Menu
Przepisy / Deser

Wegański creme brulee z erytrytolem

Wegański creme brulee z erytrytolem to dietetyczny odpowiednik popularnego i niezwykle smacznego deseru. Jak zrobić wegański creme brulee? Sprawdź!

Wegański creme brulee z erytrytolem trochę różni się w smaku od klasycznego creme brulee, ale według mnie jest równie dobry. Kaloryczność wegańskiego odpowiednika udało mi się zachować na podobnym poziomie co w standardowej, dietetycznej wersji creme brulee z erytrytolem.
Do przygotowania tego deseru potrzebujesz tylko: nerkowce, mleko kokosowe, skrobię kukurydzianą, erytrytol i ekstrakt waniliowy. Naprawdę warto spróbować!
Więcej dietetycznych przepisów na desery odpowiednie dla różnych rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Mleczko Kokosowe
mleko kokosowe

Czas przygotowania: 50 min + czas chłodzenia
Kalorie: 596
Białko: 6 g
Węglowodany: 26 g
Tłuszcze: 58 g

Składniki na 1 porcję wegańskiego creme brulee z erytrytolem:

  • Nerkowce 1 garść (35 g)
  • Mleko kokosowe 4/5 szklanki (180 g)
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka (10 g)
  • Słodzik erytrytol 5 łyżek (50 g)
  • Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie wegańskiego creme brulee z erytrytolem:

  1. Nerkowce umieść w misce i zalej wodą. Odłóż na około godzinę.
  2. Odlej wodę z nerkowców. 
  3. W kielichu blendera umieść nerkowce, mleko kokosowe, skrobię, połowę erytrytolu i odrobinę ekstraktu waniliowego.
  4. Zblenduj na gładką masę. 
  5. Przygotowaną masę przełóż do odpowiedniego małego naczynia.
  6. Wypełnione naczynie włóż do dużej żaroodpornej misy do pieczenia.
  7. Zagotuj wodę i wlej do żaroodpornej misy. Ważne, aby woda sięgała co najmniej do połowy wysokości naczynia w którym znajduje się masa. 
  8. Wstaw do nagrzanego do 140 st. C piekarnika i piecz przez około 35-40 min. 
  9. Po upływie wskazanego czasu wyjmij z piekarnika naczynie z masą i pozostaw do ostudzenia.
  10. Masę wystudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 
  11. Przed podaniem osusz powierzchnię kremu ręcznikiem papierowym i posyp erytrytolem- warstwa nie może być zbyt gruba, aby karmel nie był zbyt twardy. Erytrytol karmelizuj przy pomocy palnika lub funkcji grilla w piekarniku, należy to robić dosyć krótko jedynie przez kilkanaście sekund i trzeba być bardzo uważnym, aby go nie spalić. 
  12. Zjedz natychmiast po przygotowaniu. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz