Menu
Kolacja / Obiad / Przepisy

Wołowina z brokułami

Wołowina z brokułami to niezwykle smaczny posiłek, inspirowany kuchnią azjatycką. Jak zrobić wołowinę z brokułami? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Wołowina z brokułami to wartościowy posiłek o niebanalnym smaku. Dzięki nieco orientalnym dodatkom typu imbir czy olej sezamowy, smakiem przypomina kuchnię azjatycką.
Ten posiłek można zjeść sam lub z dodatkami np. ryżem, azjatyckim makaronem (ryżowy, celofanowy, soba, ramen lub udon).
Więcej przepisów na proste dania z wielu kuchni świata znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion. 

Wołowina
Wołowina

Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 360
Białko: 28 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 25 g

Składniki na 1 porcję wołowiny z brokułami:

  • Polędwica wołowa 1 średnia porcja (100 g)
  • Brokuł około 1/2 małej sztuki (125 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka na zimno (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Imbir około 2 cm kawałek (10 g)
  • Słodzik erytrytol 1 łyżka (10 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Olej sezamowy 1 łyżka (6 g)
  • Sezam 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz

Przygotowanie wołowiny z brokułami:

  1. Umytą i osuszoną wołowinę włóż do zamrażarki na około 30 min- mocno schłodzone mięso lepiej się kroi. 
  2. Umytego brokuła podziel na małe różyczki. 
  3. Na suchej patelni upraż sezam. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby sezam się nie przypalił. 
  4. Czosnek i imbir obierz oraz zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do małego naczynia. 
  5. Do tego samego naczynia dodaj erytrytol, sos sojowy, trochę wody, olej sezamowy i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  6. Rozgrzej połowę oleju kokosowego w głębokiej patelni i włóż różyczki brokuła. Smaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dolej trochę wody (około 1-2 cm wysokości) i gotuj przez około 5 min. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody. Po tym czasie przełóż brokuła do innego naczynia, a ewentualne resztki wody wylej.
  7. Wyjmij mięso z zamrażarki i pokrój w małe kawałki lub cienkie plasterki. 
  8. W tej samej patelni co wcześniej rozgrzej resztę oleju kokosowego. Wrzuć mięso i smaż przez około 1-2 min na dużym ogniu (lub dłużej- w zależności od wielkości kawałków). Następnie przewróć kawałki mięsa na drugą stronę i również smaż przez około 1-2 min lub dłużej. 
  9. Wlej przygotowany w naczyniu sos czosnkowo-imbirowy i zagotuj. 
  10. Gotuj przez około 3-4 min, a następnie dodaj brokuły. Dokładnie wymieszaj.
  11. Wyłóż na talerz i posyp uprażonym sezamem. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!