Jak pozbyć się zapachu jedzenia z patelni po smażeniu ryby, cebuli czy mięsa?
Czasami po przygotowaniu aromatycznych potraw, takich jak ryby, smażona cebula czy przyprawione mięsa, na patelni pozostaje intensywny zapach. Może to być uciążliwe, zwłaszcza jeśli chcesz użyć naczynia do przyrządzenia innego dania. Na szczęście istnieją proste sposoby, by skutecznie się z tym uporać. Jak pozbyć się niechcianych zapachów z patelni? Sprawdź nasze sprawdzone metody!
Uniwersalne i szybkie sposoby na usuwanie zapachów
- Soda oczyszczona
Soda to znany środek usuwający niechciane aromaty. W przypadku patelni potrzeba około 2 łyżek tego środka, które zalewa się ciepłą wodą. Następnie taką mieszankę gotuje się przez 5-10 minut, po czym studzi i myje z jej użyciem patelnię. Plus takiej metody to fakt, że neutralizuje ona zapachy, a nie tylko je maskuje.
- Ocet lub sok z cytryny
Wystarczy wlać na patelnię nieco wody oraz 2-3 łyżki octu lub sok z ½ cytryny. Całość podgrzewaj przez kilka minut, po czym dokładnie umyj patelnię. To metoda, która znakomicie sprawdza się przy usuwaniu zapachu ryby i cebuli.
- Skórki z cytrusów
Gotuj na patelni skórki z cytryny lub pomarańczy przez 10 minut. To naturalny sposób pozostawiający świeże nuty.
Potrzebujesz patelni, garnków lub akcesoriów kuchennych? Sprawdź wszystko dla domu w sklepie Altom!
Usuwanie zapachów z patelni z powłoką nieprzywierającą
W tym wypadku zawsze zachowuj ostrożność, aby nie uszkodzić delikatnej powłoki. Na pewno nie myj też takiej patelni w zmywarce. Najlepszy, bezpieczny sposób to użycie sody lub ciepłej wody z cytryną. Dobry pomysł to również wtarcie soku z cytrusa w powierzchnię patelni i pozostawienie jej na 5 minut. Poza tym takie patelnie myj wyłącznie miękkimi gąbkami, unikaj druciaków, proszków czyszczących czy długiego gotowania na sucho.
Poszukujesz nowej patelni? Patelnia z powłoką nieprzywierającą w sklepie Altom.pl może spełnić Twoje oczekiwania.
Patelnie ceramiczne a zapachy
Powłoka ceramiczna jest delikatniejsza niż stal czy aluminium, ale mniej porowata niż żeliwo. Źle znosi szorowanie i nagłe zmiany temperatury, dlatego nieprzyjemne aromaty trzeba usuwać łagodnie, ale skutecznie. Tutaj dobry wybór to metoda z sodą lub gotowanie wody z cytryną.
Pozbycie się zapachu z patelni żeliwnej
Żeliwo dość łatwo przejmuje zapach, jednak nie należy stosować na nim mocnych detergentów, ani długo go moczyć. Co więc możesz zrobić? Przygotuj sól gruboziarnistą, ręcznik papierowy oraz olej (rzepakowy, słonecznikowy, lniany). Upewnij się, że patelnia jest sucha, po czym wsyp na nią 2-3 łyżki soli. Podgrzewaj na średnim ogniu 2-5 minut, przesuwając sól po całej powierzchni patelni. Sól w tym czasie wchłonie tłuszcz i zapachy. Po wszystkim wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie wetrzyj kilka kropel oleju w całą powierzchnię.
Patelnie stalowe a niechciane zapachy
Stal nierdzewna jest odporna, ale aromaty często pozostają w przypalonym tłuszczu. Działa na nią metoda z octem lub solą. A kiedy niepożądany aromat jest bardzo intensywny, możesz użyć tabletki do zmywarki. Rozpuść ½ tabletki w gorącej wodzie i pozostaw na patelni do godziny. Po tym czasie dokładnie spłucz patelnię.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY