Grzegorz Zaremba- Jakie produkty jemy i dlaczego?

Jakie produkty jemy i dlaczego?

Domi Zaremba

Warto dbać o to, aby dieta była wartościowa i racjonalna. Jaka dieta jest odpowiednia? Jakie produkty warto regularnie jeść? Poznaj wartościowe produkty.

Jak wybrać dietę? Odpowiednia dieta to taka, która zaspokaja potrzeby żywieniowe człowieka- powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i wszystkie składniki odżywcze. Jesteśmy zwolennikami jedzenia wszystkiego, ale w odpowiednich ilościach. I tak jak mówi Grzegorz: „To nie czekolada jest problemem na diecie, tylko jej brak. A co najważniejsze- jedna kostka czekolady smakuje tak samo jak cała tabliczka”.
Dlatego uważamy, że nawet jeżeli mamy ochotę na jakieś mniej zdrowe produkty (chociaż można znaleźć zdrowe odpowiedniki wszystkich) to można sporadycznie zjeść coś „złego”. 
Poznaj najbardziej wartościowe według nas produkty. 

Jakie produkty warto jeść codziennie?

Jakie produkty warto jeść regularnie?

Pewne grupy żywności można z czystym sumieniem uznać za zdrowe, jednak nie ma na świecie wielu produktów, które byłyby odpowiednie i zdrowe dla wszystkich ludzi. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na spożywane produkty. A gdy dochodzą do tego różne schorzenia, których ludzie mają coraz więcej to jeszcze bardziej trzeba zachować rozwagę podczas doboru pożywienia. Należy próbować różnych produktów i obserwować jak po nich reaguje nasz organizm. 

Jaką wybrać dietę?

Jakie produkty jemy?

  • Warzywa (w szczególności: brokuł, cukinia, ogórek, czerwona papryka)
  • Owoce (w szczególności: jabłko, banan, sok z cytryny, sok z grapefruita)
  • Jajka w każdym wydaniu
  • Orzechy (w szczególności świeże, własnoręcznie obierane ze skorupek. W przypadku orzechów szczególnie trzeba zachować umiar, bo przy zbyt dużych ilościach stają się ciężkostrawne)
  • Pełnowartościowe węglowodany (np. ryż brązowy, ryż basmati, płatki owsiane, makarony, pieczywo. Wszystkie pełnowartościowe węglowodany mają inne właściwości, dlatego staramy się je jadać naprzemiennie)
  • Nierafinowane, tłoczone na zimno i w sposób mechaniczny tłuszcze (szczególnie oliwa z oliwek i olej lniany. Ale uważamy na ich ilości, ponieważ są bardzo kaloryczne)
Grzegorz Zaremba- Jakie produkty jemy i dlaczego?

Dlaczego jemy te produkty?

Bo są wartościowe i przede wszystkim świetnie się po nich czujemy. Każdy powinien właśnie w taki sposób dobierać swoje pożywienie.