
Proste i szybkie przepisy na Halloween
Halloween to świetna okazja do super zabawy w niecodziennym klimacie, a nic tak nie wzmacnia efektu tego dnia jak upiorne jedzenie.
Stworzyliśmy łatwe i smaczne przekąski, które urozmaicą Wam obchodzenie tego upiornego dnia (oczywiście w dietetyczny sposób).
Święto Halloween pojawiło się w Polsce już w latach 90. Początkowo nie było zbyt entuzjastycznie odbierane, ale w ostatnich latach staje się coraz popularniejsze i chętniej obchodzone.
Halloween już raczej na dobre zagościło w naszej kulturze. Jesteśmy z tego naprawdę zadowoleni, ponieważ bardzo przepadamy za całą filmową oprawą tego dnia. Przerażające czarownice, wampiry, duchy, kościotrupy, zombie i inne stwory, wieczorem 31 października opanowują świat. I choć u nas ten dzień nie jest jeszcze aż tak hucznie obchodzony jak na przykład w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, to i tak klimat jest niesamowity.
Halloween w związku z pogańską genezą, ma sporą grupę przeciwników. My jednak patrzymy na ten dzień jak na okazję do świetnej zabawy w niecodziennym, strasznym klimacie (bez jakichkolwiek religijnych podtekstów).
Halloween obchodzone jest w wieczór 31 października, czyli już dzisiaj!
Wszystkie przygotowane przez nas przepisy znajdziecie w aplikacji w sekcji POSIŁKI (oczywiście jeśli odpowiadają wybranemu przez Ciebie rodzajowi diety). Proporcje posiłków mogą się nieco różnić od tych poniższych ze względu na dopasowanie do Twojego dziennego zapotrzebowania dietetycznego.
Pajęcze mini pizze na Halloween
Składniki:
- Tortilla pszenna (wrap) 1 sztuka (62 g) /po wykrojeniu mini placków zużyjesz 30 g tortilli/
- Ser żółty 2 łyżki (20 g)
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (20 g)
- Oliwki czarne 4 sztuki (8 g)
- Oregano / Suszona bazylia
Przygotowanie:
- Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki- zostaw po 1 skrajnym plasterku z każdej strony, a resztę plasterków przekrój na pół.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Z placka tortilli wykrój mini placki. Każdy placek powinien być mniej więcej wielkości średnicy szklanki (wyszły 4 mini placki).
- Każdy mini placek posmaruj koncentratem i równomiernie posyp ulubionymi przyprawami np. suszoną bazylią lub oregano.
- Następnie na każdym placku równomiernie rozłóż starty ser.
- Na górze każdego placka ułóż pająka z 1 pokrojonej oliwki: skrajne plasterki w całości to głowa i odwłok, a półplasterki to odnóża.
- Rozgrzej suchą patelnię na małym ogniu.
- Przygotowane mini placki włóż na patelnię i smaż przez około 3-5 min, do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Pilnuj, aby nie przypalić placków. W razie potrzeby jeszcze bardziej zmniejsz ogień.
- Gotowe mini pizze przełóż na talerz i zjedz na ciepło lub na zimno.
Dip kociołek czarownicy na Halloween
Składniki:
- Serek Bieluch 2/3 opakowania (100 g)
- Mleko 2% 2 łyżki (20 g)
- Słodzik erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Jabłko 1/2 średniej sztuki (75 g)
- Krakersy 3 sztuki (15 g)
- Aromat spożywczy (np. waniliowy, czekoladowy lub migdałowy)
- Zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone jabłko pokrój w cienkie plasterki. Usuń gniazdo nasienne z każdego plasterka.
- W kielichu blendera umieść serek Bieluch, mleko, erytrytol (lub jakikolwiek inny słodzik bez kalorii), ulubiony aromat spożywczy (np. waniliowy, czekoladowy, migdałowy itp) oraz odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
- Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
- Gotowy dip przełóż do naczynia.
- Zjedz razem z plasterkami jabłka i krakersami.
Toksyczny makaron z serem na Halloween
Składniki:
- Makaron pszenny typu muszelki lub podobny 1 porcja (50 g)
- Śmietana 12% 3 łyżki (40 g)
- Ser żółty 2 łyżki (20 g)
- Zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Zetrzyj ser żółty na tarce o małych oczkach.
- Makaron ugotuj do preferowanej miękkości, według zaleceń znajdujących się na opakowaniu. Wybierz makaron typu muszelki lub podobny.
- Podczas gotowania makaronu, w małym rondelku umieść śmietanę. Podgrzej na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając (najlepiej ręczną trzepaczką).
- Dodaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj starty ser i jeszcze chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając. Doprowadź do rozpuszczenia sera. Wyłącz i odstaw.
- Ugotowany makaron odcedź i dodaj do rondelka z przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do miseczki.
Spleśniały popcorn na Halloween
Składniki:
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
- Popcorn (ziarna kukurydzy) 1/4 szklanki (50 g)
- Sól
- Bazylia / Oregano / Tymianek
Przygotowanie:
- Do garnka lub dużej patelni wlej olej i odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Dokładnie wymieszaj (najlepiej pędzelkiem). Jeśli barwnik nie będzie chciał się połączyć z olejem to delikatnie podgrzej zawartość garnka.
- Rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Wrzuć kilka ziaren kukurydzy, a gdy zaczną strzelać wrzuć resztę i delikatnie potrząsaj, aby jak najlepiej rozprowadzić olej. Przykryj garnek pokrywką.
- Gdy strzelanie ucichnie zdejmij z ognia i przesyp do dużej miski.
- Posyp solą oraz ulubionymi przyprawami ziołowymi (np. bazylią, oregano lub tymiankiem) i dokładnie wymieszaj.
Proteinowy dyniowy dip z krakersami
Proteinowy dyniowy dip z krakersami
Składniki:
- Dynia 1 mały kawałek (150 g)
- Serek wiejski 1/2 opakowania (100 g)
- Śmietana 12% 2 łyżki (20 g)
- Słodzik erytrytol 2 łyżki (20 g)
- Krakersy 4 sztuki (20 g)
- Sól
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skórki, usuń włókna oraz pestki i pokrój w około 1-2 cm w miarę podobnej wielkości kawałki.
- W małym garnku zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć kawałki dyni. Gotuj do miękkości, czyli przez około 10 min.
- Ugotowaną dynię odcedź i odstaw do przestudzenia.
- W kielichu blendera umieść przestudzoną dynię, serek wiejski, śmietanę i erytrytol. Zblenduj na gładką, gęstą masę.
- Gotowy dip przełóż do miseczki i zjedz razem z krakersami.