
6 sposobów na szybkie i dietetyczne gotowanie
Jak gotować szybko, dietetycznie i przede wszystkim zdrowo? Poznaj nasze sprawdzone sposoby na proste i przyjemne gotowanie! Sprawdź!
Bardzo lubimy gotować i dlatego moglibyśmy spędzać w kuchni większość każdego dnia. Każdemu jednak czasami zdarza się nie mieć czasu lub chęci na gotowanie.
Z tego co zauważyliśmy to zazwyczaj właśnie na jak najkrócej spędzonym czasie w kuchni najbardziej zależy naszym podopiecznym i dlatego postanowiliśmy podzielić się naszymi sposobami na szybkie oraz dietetyczne gotowanie.

Podstawowe składniki do gotowania
Są to produkty bazowe z których można stworzyć większość dań, a dodatkowo są z dość długimi terminami przydatności do spożycia. I dlatego bez zastanowienia polecamy, aby zawsze mieć ich mały zapas.
Oliwa z oliwek
To jeden z naszych ulubionych składników posiłków. Ma niesamowite walory smakowe, a dodatkowo jest uważana za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Używamy jej zwykle bez obróbki termicznej. A do smażenia lub duszenia najchętniej stosujemy masło klarowane, którego również zawsze mamy zapas.
Przyprawy
Nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale również zazwyczaj mają korzystny wpływ na ogranizm. Jeśli mielibyśmy wybrać jedną najbardziej wszechstronną przyprawę, którą można zastosować praktycznie do wszystkiego to wybralibyśmy curry. Dlatego, że jest to mieszanka takich przypraw jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól, a czasami również cynamon. Curry z każdych składników wydobywa inne walory smakowe. Wzbogaci smak różnych mięs, owoców morza, ryżu, warzyw czy tofu. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako np. składnik sosu sałatkowego. A jak już jesteśmy przy sosach do sałatek to nasz ulubiony składa się z oliwy, miodu, soku z cytryny i właśnie przyprawy curry.
Sos sojowy, musztarda i ketchup
Te składniki potrafią ożywić nawet najnudniejszy posiłek. Np. omlet czy wafle ryżowe posmarowane odrobiną musztardy nabierają zupełnie nowego, ciekawszego smaku.
Produkty konserwowe i przetwory warzywne
To coś bardzo ułatwiającego szybkie gotowanie. Podczas gotowania z chęcią wykorzystujemy konserwowe pomidory, kukurydzę, fasolę czy passatę pomidorową. Produkty tego typu są niezastąpione w przygotowaniu ekspresowego dania typu zupa, zapiekanka makaronowa czy sałatka. Produkty konserwowe można kupić w sklepie lub w prosty sposób przygotować samodzielnie.
Cebula, czosnek, papryka, marchew i seler
Każde z tych warzyw można wykorzystać na surowo lub po obróbce termicznej w prawie każdym daniu. A tak przy okazji: naszym ulubionym sposobem na pierwszy krok w gotowaniu jest podsmażenie cebuli lub czosnku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Przez parę minut można wydobyć świetny bazowy smak wielu potraw np. gulaszu, jajecznicy czy zupy.
Jabłko i gruszka
Naszymi ulubionymi owocami, które można wykorzystać również w przyrządzaniu dań wytrawnych są jabłka i gruszki. Świetnie przełamują smaki. Surowe lub pieczone dodają bardzo ciekawe nuty smakowe sałatkom, zupom czy mięsom.
Suszone pomidory
Ostatni produkt, który bardzo lubimy stosować w kuchni i raczej nie da się go zastąpić żadnym innym to suszone pomidory. Można z nimi tworzyć mnóstwo niesamowitych dań np. sałatki, makarony, pesto czy mięsne roladki.
Gadżety kuchenne
Korzystanie z obieraczki do warzyw, nożyc kuchennych czy krajalnicy do warzyw znacznie ułatwi i przyśpieszy przygotowywanie składników posiłku. Należy się najpierw zastanowić, które produkty najczęściej przygotowujemy i dopiero wtedy poszukać dostępnych w tej kategorii gadżetów. Nie ma sensu kupować np. nakłuwacz do mięsa czy obieraczkę do warzyw, gdy zjadamy te produkty sporadycznie. Takich gadżetów jest mnóstwo, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Najłatwiej i najtaniej można je kupić przez internet, ale są również dostępne w większości supermarketów. Naszymi ulubionymi akcesoriami są obieraczka do warzyw, ostry nożyk kuchenny, sitko (durszlak) który wykorzystujemy do mycia warzyw czy płukania kasz oraz do odcedzania np. makaronu i dlatego, że bardzo lubimy warzywne zupy kremy to blender.

Planowanie tygodniowego jadłospisu w taki sposób, aby bazowe produkty się powtarzały
W ten sposób ryż, makaron, mięso czy inne składniki które wymagają dłuższej obróbki termicznej można ugotować raz, a ilość dobrać tak, aby móc wykorzystać je jako składnik kilku posiłków. Ważne jest tylko, żeby prawidłowo je przechowywać czyli umieścić w szczelnym pojemniku i jak najszybciej włożyć do lodówki. Tak przygotowane wcześniej produkty są bardzo pomocne, obojętnie czy przygotowujemy posiłki na bieżąco czy na cały dzień w lunch boxy.
Ile można przechowywać ugotowane produkty?
-jajka na twardo do 7 dni,
-makaron i ryż do 2-3 dni,
-mięso i warzywa do 3-4 dni,
A gotowe posiłki takie jak np. zupa czy bigos do 4-5 dni.
Należy jednak pamiętać, aby nie podgrzewać i nie schładzać wszystkiego naraz. Odpowiednią porcję produktu należy przełożyć do naczynia w którym chcemy ją podgrzać, a resztę wstawmy do lodówki. W ten sposób unika się nadmiernego namnażania bakterii. Najlepszym sposobem na odgrzanie ryżu czy makaronu jest przelanie porcji wrzątkiem. W ten sposób można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a na diecie jest on niesamowicie cenny, szczególnie gdy sporo godzin spędza się w pracy, na treningu i przy tym nie chce się i często nie można zrezygnować ze swoich innych życiowych obowiązków.

Mrożenie porcji sosu
Warto mieć tak przygotowany sos, który można w każdej chwili użyć do ryżu, makaronu czy ziemniaków. Trzeba się trzymać swoich proporcji w diecie, więc gdy przepis z którego skorzystamy jest odpowiedni dla nas na 1 posiłek, a my użyjemy 5-krotnych proporcji, to wtedy za pomocą wagi kuchennej musimy równomiernie go podzielić i umieścić w 5 opakowaniach. Dodatkowo jak już jesteśmy przy mrożeniu to polecamy też, aby zawsze mieć zamrożone kostki soku z cytryny– można je dodać do szklanki wody lub do sosu sałatkowego

Sprzątanie już podczas gotowania
W ten sposób wraz ze skończeniem posiłku, kończymy pracę w kuchni. Dzięki temu nawykowi omijamy czasochłonne sprzątanie po gotowaniu.
Jest to w pewnym sensie „wielozadaniowość”, ale w najprostszej postaci i to naprawdę niezmiernie przydatny nawyk. Np. czekając, aż zagotuje się woda chociażby na ryż, można umyć naczynia, które wcześniej wykorzystaliśmy do przygotowywania czegoś (zamiast korzystać z telefonu).
Wiele pojedynczych kuchennych zadań możemy wykonać w kilka minut, w czasie kiedy i tak na coś czekamy. A dodatkowo coś co zajmie nam niewiele czasu róbmy od razu.
Pomyślcie o tym, że jeśli poświęcicie 5 albo 10 min na zrobienie czegoś teraz to będziecie mieli już później wszystko z głowy i czas wolny. Najpierw obowiązki a później przyjemności- to zawsze działa i motywuje.

Praktyczne i wygodne jest gotowanie dań jednogarnkowych
W ten sposób możemy wykorzystać wszystkie makroskładniki znajdujące się w naszej odpowiednio zbilansowanej diecie w jednym daniu. Gdy poczujemy głód to zjadamy odpowiednio przez siebie dobrane porcje. W aplikacji dietetycznej MyProportion znajdziecie całe mnóstwo przepisów na takie posiłki.