Banan w nowej roli. Ten deser robi się w chwilę i ratuje, gdy łapie ochota na słodkie

Zastanawiasz się, jak się robi galaretkę w zdrowej wersji? Galaretka owocowa z banana bez cukru to prosty i lekki deser, który zrobisz w kilka minut.
Galaretka bananowa to szybki, lekki i pełen smaku deser, który zaskakuje prostotą. Wystarczą trzy składniki, by powstał słodki przysmak bez cukru, konserwantów i sztucznych barwników. To idealna propozycja, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz uniknąć niezdrowych przekąsek. Delikatna konsystencja i naturalna słodycz banana powodują, że ten deser doskonale sprawdza się po treningu, w przerwie w pracy lub wieczorem, kiedy szukasz lekkiego zakończenia dnia.
Banan dostarcza potas, błonnik i naturalne cukry proste, przez co doładowuje energią i wspiera pracę układu nerwowego. W połączeniu z żelatyną tworzy aksamitną konsystencję o kremowych właściwościach, a przy tym pozostaje niskokaloryczny. To deser, który nie obciąża żołądka i na długo daje uczucie sytości.
Żelatyna użyta w galaretce jest źródłem kolagenu i aminokwasów, które wspierają elastyczność skóry oraz regenerację tkanek. To prosty sposób, by połączyć przyjemność z korzyściami dla organizmu. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić deser słodzikiem, wanilią lub cynamonem i dopasować go do własnych upodobań.
Galaretka bananowa to deser, który zachwyca lekkością, smakiem i uniwersalnością. Świetnie smakuje sama, ale równie dobrze w duecie z jogurtem, owocami lub musem owocowym. To słodka alternatywa, która udowadnia, że zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne.
Jak zrobić galaretkę? Poznaj przepis na galaretkę z owocami!
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 132
Białko: 9 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: < 1 g
Składniki na galaretkę bananową:
- Banan – 1 sztuka (100 g)
- Żelatyna – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
- Wrzątek
Przygotowanie galaretki bananowej:

Krok 1: Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

Krok 2: Banana umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 3: W pojemniku do blendera umieść banana i roztwór z żelatyną. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 4: Przełóż do wygodnego naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 min (im dłużej galaretka będzie w lodówce, tym jej konsystencja będzie lepsza- maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).

Krok 5: Galaretkę przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: galaretka bananowa przepis, jak zrobić galaretkę z żelatyny, jak zrobić galaretkę z owocami, jak zrobić galaretkę owocową, galaretka owocowa bez cukru, galaretka owocowa kcal, galaretka owocowa kalorie, galaretka owocowa kolagen, galaretka owocowa przepis, domowa galaretka owocowa, jak zrobić galaretkę z żelatyny przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: