Menu

Barszcz biały to tradycyjna polska zupa przygotowywana w okresie wielkanocnym. Jak ugotować barszcz biały? Poznaj prosty przepis na wielkanocny barszcz biały!

Barszcz biały to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru zagęszczanego zakwasem, zazwyczaj z mąki pszennej.
Barszcz biały na zakwasie to specjalność kuchni polskiej. Nie jest jasno określona różnica między barszczem białym a żurkiem i żurem. Dużo zależy od regionu i tradycji, ale zazwyczaj spotykam się z rozgraniczeniem w którym barszcz biały przygotowuje się na zakwasie pszennym, a żurek i żur na żytnim. Dodatkowo żurek określa się jako zabielany śmietaną, w przeciwieństwie do żuru.
Jeśli lubisz tradycyjne polskie zupy– sprawdź również przepis na żurek wielkanocny.
Jak zrobić barszcz biały z kiełbasą? Poznaj prosty przepis na barszcz biały na zakwasie!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 644
Białko: 26 g
Węglowodany: 112 g
Tłuszcze: 44 g

Składniki na 1 porcję barszczu białego:

  • Biała kiełbasa 1 średnia sztuka (120 g)
  • Marchew 1 średnia sztuka (80 g)
  • Pietruszka 1 średnia sztuka (80 g)
  • Seler 1 kawałek (50 g)
  • Por 1/2 średniej sztuki (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Zakwas na barszcz biały domowy lub sklepowy 1 szklanka (250 g)
  • Śmietana 18% 1/4 małego opakowania
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie barszczu białego:

  1. Marchew umyj, obierz i pokrój w półplasterki. 
  2. Pietruszkę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  4. Odkrój kawałek z umytego selera. Obierz go i pokrój w kostkę.
  5. W rondelku umieść ponakłuwaną (np. wykałaczką) kiełbasę, marchew, pietruszkę, selera, pora, obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego i około łyżeczkę majeranku. Dopraw do smaku solą i wlej wodę w proporcji mniej więcej 5:1 (woda:pozostałe składniki- około litr wody). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 min.
  6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij kiełbasę z zupy, pokrój w plasterki i ponownie umieść w rondelku.
  7. Następnie wlej rozmieszany zakwas do barszczu białego. Gotuj do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając (około 5 min).
  8. Zdejmij z ognia i po chwili dodaj śmietanę, cały czas mieszając.
  9. Wyłóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: barszcz biały na zakwasie, barszcz biały przepis, przepis na barszcz biały z białą kiełbasą, jak zrobić barszcz biały, jak zrobić barszcz biały na wielkanoc, biały barszcz na zakwasie, biały barszcz przepis, barszcz wielkanocny na zakwasie, barszcz biały z kiełbasą na zakwasie, barszcz biały prosty przepis, jak ugotować barszcz biały na białej kiełbasie, domowy barszcz biały, przepis na biały barszcz, zupa barszcz biały z kiełbasą, zupa barszcz biały jak zrobić, zupa barszcz biały kcal, barszcz biały z białą kiełbasą kcal, barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze