Burger z jajkiem sadzonym i pieczarkami
Burger z jajkiem sadzonym i pieczarkowym farszem to pomysł na prosty fit posiłek. Jak zrobić burgery wegetariańskie? Poznaj łatwy przepis na wege burgery!
Burger z jajkiem sadzonym i pieczarkowym farszem to prosty w przygotowaniu fit posiłek typu zdrowy fast food.
Wegetariańskiego burgera z jajkiem można zjeść samego lub z różnymi dodatkami np. sosami, sałatkami czy frytkami.
Jajko to bogate źródło pełnowartościowego i wzorcowego białka. Zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach, w tym również te niezbędne, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dodatkowo jajka są świetnym źródłem witamin A, z grupy B, D, E i K oraz wielu składników mineralnych.
Jak zrobić wegetariańskie burgery? Poznaj prosty przepis na wege burgera!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 432
Białko: 22 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 24 g
Składniki na 1 porcję burgera z jajkiem sadzonym i pieczarkami:
- Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Pieczarki 3 średnie sztuki (60 g)
- Ser żółty o wartości tłuszczu 17-18% 2 plastry (30 g)
- Pomidor 1 plaster (20 g)
- Sałata 1 liść (10 g)
- Cebula 1/2 małej sztuki (20 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie burgera z jajkiem sadzonym i pieczarkami:
- Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plaster.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Na patelni rozpuść połowę masła, a następnie wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gdy cebula będzie już obsmażona, dodaj pokrojone pieczarki. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotowy farsz przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni rozpuść resztę masła. Ostrożnie wbij jajko, uważając żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białko jajka będzie ścięte a żółtko zacznie gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 min.
- W trakcie smażenia jajka przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
- Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmij gotowe jajko na talerz. Na rozgrzaną patelnię połóż plaster sera. Doprowadź do delikatnego rozpuszczenia i następnie połóż na nim dolną część bułki (wewnętrzną stroną). Dociśnij i przekręć, tak aby plaster przykleił się do bułki.
- Na dół bułki z serem połóż plaster pomidora, sałatę, cebulowo-pieczarkowy farsz, kolejny plaster sera i jajko sadzone. Przykryj drugą połówką bułki.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: wege burger przepis, wege burger pomysł, przepis na burgera domowego, przepis na burgera bez mięsa, burger bez mięsa przepis, wegetariański burger przepis, jak zrobić wegetariańskie burgery, jak zrobić burgery wegetariańskie, pomysł na fit burgera, przepisy z jajkiem sadzonym, przepisy z pieczarkami fit
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: