Burger z polędwicą wołową i sosem miodowo-musztardowym
Burger z polędwicą wołową i sosem miodowo-musztardowym to pomysł na prosty obiad z mięsem. Jak zrobić burgery wołowe? Poznaj przepis na burgery z wołowiną!
Burger z polędwicą wołową i sosem miodowo-musztardowym to prosty w przygotowaniu fit posiłek typu zdrowy fast food.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B, a ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu.
Jak zrobić burgery z polędwicą wołową? Poznaj prosty przepis na burgery ze stekiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 492
Białko: 38 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na 1 porcję burger z polędwicą wołową i sosem miodowo-musztardowym:
- Polędwica wołowa 1 średni stek (150 g)
- Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
- Ser żółty typu salami 1 plaster (12 g)
- Ogórek 1/3 małej sztuki (40 g)
- Sałata 1 liść (15 g)
- Musztarda miodowa 1 łyżka (10 g)
- Miód / Syrop daktylowy 1 łyżeczka (10 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (4 g)
- Sól
Przygotowanie burger z polędwicą wołową i sosem miodowo-musztardowym:
- Mięso wyciągnij z lodówki około 30 min przed przygotowaniem.
- Kawałek ogórka umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Sałatę umyj, osusz i pokrój w paski.
- W miseczce umieść musztardę, oliwę i miód/syrop. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym.
- Równomiernie posyp solą jedną stronę mięsa.
- Masło rozgrzej i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Po chwili delikatnie włóż mięso (posoloną stroną do dołu). Po włożeniu mięsa na patelnię nie ruszaj go do momentu przełożenia na drugą stronę. Czas smażenia zależy od grubości kawałka mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia-średni czas smażenia: stek krwisty około 1,5-2 min na stronę; średnio krwisty około 2-3 min na stronę; średnio wysmażony około 3-5 min na stronę; dobrze wysmażony 6-8 min na stronę. Przed przewróceniem steku na drugą stronę równomiernie posyp go solą. Przewróć na drugą stronę za pomocą szczypców lub drewnianej łopatki. Nie nakłuwaj mięsa w trakcie smażenia, aby nie straciło smaku i aromatu. W tym czasie przygotuj bułkę.
- Bułkę przekrój na pół. Na wewnętrznej stronie dolnej części połóż plaster sera. Bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Wyciągnij, gdy ser się rozpuści.
- Na połówce z serem rozsmaruj sos. Następnie rozłóż sałatę, ogórka i mięso. Przykryj górną częścią bułki.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: burger z wołowiną przepis, burger z wołowiny kalorie, burger z wołowiną prosty przepis, burger z wołowiny przepis krok po kroku, przepis na burgery z polędwicą wołową, jak zrobić burgery ze stekiem, przepisy z polędwicy wołowej, dietetyczne przepisy z wołowiną, zdrowe przepisy z wołowiną, polędwica wołowa przepisy, polędwica wołowa przepisy kulinarne, burger ze stekiem przepis, jak zrobić burgery wołowe na patelni
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: