Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem

Burgerotilla to szybki, sycący pomysł na obiad z wołowiną. Jak zrobić tortillę z mięsem mielonym? Sprawdź przepis na obiad z mięsem wołowym!
Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem to nowoczesna wersja klasycznego burgera, zamknięta w chrupiącej tortilli.
Tortilla z mięsem mielonym to świetne źródło białka i żelaza, wspierającego koncentrację i energię.
Świeże warzywa dostarczają witaminy i błonnik. Ser żółty i odrobina majonezu nadają całości kremowość i głębię smaku, a przyprawy podkręcają aromat.
To szybki, sycący posiłek idealny na obiad lub kolację – wygodny do jedzenia i pełen wartości odżywczych!
Jak zrobić tortillę z wołowiną? Poznaj prosty przepis na tortillę z wołowiną!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 577
Białko: 27 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 39 g
Składniki na burgerotillę z wołowiną, serem i majonezem:
- Tortilla – 1 sztuka (62 g)
- Mięso mielone wołowe – 1/4 opakowania (100 g)
- Pomidor – 1 plaster (20 g)
- Ogórek – 1/5 średniej sztuki (20 g)
- Ser żółty – 1 plaster (10 g)
- Sałata – 1 liść (15 g)
- Majonez – 1 łyżeczka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (4 g)
- Chilli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie burgerotilli z wołowiną, serem i majonezem:

Krok 1: W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm.

Krok 2: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki.

Krok 3: Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój plasterki. Z umytego i osuszonego ogórka odkrój plasterki.

Krok 4: Tortillę równomiernie posmaruj majonezem. Następnie połóż sałatę, pomidora, ogórka, kotleta i ser. Zawiń burgerotillę: najpierw złóż dwa boki, a następnie pozostałe w taki sposób, aby szczelnie zamknąć całą zawartość w tortilli.

Krok 5: Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu. Smaż około 2-3 min na małym ogniu. Następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez około 2-3 min. Pilnuj, aby nie przypalić placków.

Krok 6: Zjedz w całości lub przekrojoną na pół.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: tortilla z wołowiną i serem, tortilla z wołowiną przepis, tortilla z mięsem mielonym przepis, dietetyczny obiad z wołowiną, tortilla z mięsem i warzywami, burger z wołowiną kcal, przepis na tortillę z wołowiną
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: