Cebularze z makiem
Cebularze z makiem to pyszny okołoświąteczny specjał. Jak przygotować drożdżowe cebularze z makiem? Poznaj prosty przepis na drożdżowe cebularze z makiem!
Cebularze z makiem to połączenie składników, które często występują w tradycyjnych, okołoświątecznych wypiekach. Makowo-cebulowe nadzienie, otulone pulchniutkim drożdżowym ciastem to zaskakująco dobry przysmak, którego przygotowanie jest naprawdę proste, choć nieco czasochłonne.
Jak zrobić cebularze z makiem? Poznaj prosty przepis na cebularze z makiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 531 (1 sztuka- 266 kcal)
Białko: 16 g (1 sztuka- 8 g)
Węglowodany: 92 g (1 sztuka- 46 g)
Tłuszcze: 11 g (1 sztuka- 6 g)
Składniki na 2 cebularze z makiem:
- Cebula 1 duża sztuka (180 g)
- Mak 1 łyżka (10 g)
- Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
- Mleko 2% 1/4 szklanki (50 g)
- Drożdże świeże lub suszone 1/10 opakowania (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Woda
- Sól
Przygotowanie cebularzy z makiem:
- Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C).
- W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), cukier, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj i utrzyj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
- W misce umieść resztę mąki, zaczyn i odrobinę wody (w zależności od potrzeby około 1-2 łyżki). Wymieszaj i zagnieć na zwarte oraz jednolite ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
- Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie na okrąg o średnicy około 10 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj mak i dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane nadzienie równomiernie rozłóż na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie zarumienione.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: cebularze przepis, cebularze prosty przepis, cebularz łatwy przepis, cebularze jak zrobić, jak zrobić cebularze przepis, cebularze z makiem przepis, przepis na cebularze domowe, przepis na cebularze drożdżowe, przepis na cebularze z makiem, jak zrobić domowe cebularze, jak zrobić cebularze z makiem, jak zrobić cebularze drożdżowe, cebularz przepis bez jajek, przepisy z cebulą, przepisy kulinarne z cebuli, świąteczne przepisy z makiem, przepisy z makiem, przepisy z makiem fit
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: