Ciastka z cieciorki i marchewki
Ciastka z cieciorki i marchewki to prosta wegańska przekąska na słodko. Jak zrobić ciastka z cieciorką? Poznaj prosty przepis na wegańskie ciastka z marchewką!
Ciastka z cieciorki i marchewki to prosty i szybki w przygotowaniu wegańskie posiłek na słodko.
Idealne jako dodające energii śniadanie, zdrowy deser lub pożywna przekąska w ciągu dnia.
Świetnie smakują same lub z różnymi dodatkami np. dżemami, owocowymi musami czy czekoladowymi kremami.
Cieciorka dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto zaznaczyć, że jest również bogatym źródłem białka.
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Jak zrobić ciastka z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na wegańskie ciastka z cieciorki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 435
Białko: 13 g
Węglowodany: 87 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na 1 porcję ciastek z cieciorki i marchewki (około 12-15 sztuk):
- Cieciorka konserwowa niecała szklanka (160 g)
- Banan 1 mała sztuka (100 g)
- Marchew 1 mała sztuka (60 g)
- Daktyle 5 średnich sztuk (40 g)
Przygotowanie ciastek z cieciorki i marchewki:
- Daktyle (bez pestek) pokrój w paseczki i umieść w miseczce. Następnie zalej wrzątkiem i odstaw na około 5-10 min, aby lekko zmiękły. Ilość wody dostosuj tak, aby delikatnie przykryć wszystkie daktyle- wody nie powinno być jednak zbyt dużo. W tym czasie zacznij przygotowywać resztę składników.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Banana umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
- W pojemniku do blendera umieść odcedzoną z zalewy cieciorkę, banana i daktyle razem z wodą. Zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodaj marchew. Dokładnie wymieszaj.
- Wykładaj po około 1 łyżce masy (na 1 ciastko) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj odstęp między każdym ciastkiem. Delikatnie rozpłaszczaj i formuj każde ciastko.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do zarumienienia, czyli przez około 25-30 min.
- Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw do lekkiego przestudzenia.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić ciastka z ciecierzycy, jak zrobić ciastka z ciecierzycą, przepis na wegańskie ciastka z marchewką, ciastka z ciecierzycy, ciastka z ciecierzycy i banana, ciastka z marchewką przepis, ciastka z marchewki dietetyczne, przepis na ciastka z ciecierzycy, wegańskie ciastka przepis, zdrowe ciastka bez cukru, przepis na zdrowe ciastka z bananem, przepis na zdrowe ciasteczka fit, przepisy kulinarne z cieciorki, przepis z cieciorką konserwową, dietetyczne przepisy z daktylami, przepisy z bananem na śniadanie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: