To ciasto zawiera warzywo, a i tak znika szybciej niż brownie

Ciasto marchewkowe to proste i szybkie w przygotowaniu zdrowe ciasto warzywne. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Poznaj łatwy przepis na ciasto z marchewki!
Ciasto marchewkowe może zaskoczyć nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do słodkości z warzywami. Jest miękkie, wilgotne, aromatyczne i tak pyszne, że znika szybciej niż klasyczne brownie, a przy tym jest znacznie lżejsze i bardziej odżywcze. To prosty, zdrowy wypiek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia.
Starta marchew podczas pieczenia nabiera miękkość i stapia się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i ma naturalnie słodki smak. W tej wersji można je przygotować nawet w mikrofalówce, co czyni ten deser błyskawiczną opcją bez wyrzutów sumienia.
To ciasto można jeść samo lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, od jogurtowej polewy, przez krem z odżywki białkowej, aż po dżem lub świeże owoce. W każdej wersji będzie smakować świetnie, a przy okazji dostarczy porcję wartościowych składników.
Marchew to bogactwo witamin: C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, sód i magnez. To dzięki nim ciasto marchewkowe nie tylko cieszy podniebienie, ale również wspiera odporność, wzrok, skórę i układ nerwowy. Ten przepis łączy to, co smaczne, z tym, co naprawdę dobre dla organizmu.
Jak zrobić ciasto z marchewki? Poznaj prosty przepis na ciasto marchewkowe!
Czas przygotowania: 5 min (mikrofalówka) / 30 min (piekarnik)
Kalorie: 313
Białko: 19 g
Węglowodany: 48 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na ciasto marchewkowe:
- Marchew – 1 średnia sztuka (100 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Jogurt naturalny skyr – 1/3 opakowania (50 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki (1 g)
- Cynamon
- Sól
Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Krok 1: W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.

Krok 2: Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.

Krok 3: Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).

Krok 4: Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.
PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.

Krok 5: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ciasto marchewkowe fit, ciasto marchewkowe wilgotne, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe proste, ciasto marchewkowe bez cukru, ciasto z marchewką przepis, ciasto z marchewki przepis, przepis na ciasto marchewkowe, marchewkowe ciasto, przepis na placek z marchewki, ciasto marchewkowe kcal, ciasto marchewkowe kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: