Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser / Kolacja / Wigilia i Święta

Dietetyczny piernik owsiany

Dietetyczny piernik owsiany to proste i szybkie w przygotowaniu fit ciasto. Jak zrobić dietetyczny piernik owsiany? Poznaj łatwy przepis na dietetyczny piernik!

Jeśli zostało Ci trochę przypraw do piernika i nie masz do czego ich zużyć- polecam przygotować dietetyczny piernik owsiany. Do przyrządzenia tego pysznego fit ciasta potrzebujesz tylko trochę mąki, płatków owsianych, mleka, słodzika, proszku do pieczenia, przypraw do piernika i jedno białko jaja kurzego. Dietetyczny piernik owsiany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym pożywny, zdrowy oraz naprawdę smaczny.
Główny składnik dietetycznego piernika, czyli płatki owsiane są bogatym źródłem m.in. białka, błonnika, aminokwasów i witamin z grupy B.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu świąteczne posiłki i desery, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 399
Białko: 15 g
Węglowodany: 74 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 małą foremkę (wym. 5 x 20 cm) dietetycznego piernika owsianego (7 porcji):

  • Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
  • Płatki owsiane 1/2 szklanki (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Słodzik erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% 1/4 szklanki (50 g)
  • Białko jaja kurzego 1 sztuka (30 g)
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Imbir
  • Pieprz
  • Goździki

Przygotowanie dietetycznego piernika owsianego:

  1. W misce umieść mąkę, płatki owsiane, słodzik (możesz użyć jakikolwiek słodzik bez kalorii), proszek do pieczenia i przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, pieprz, goździki (ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, nie powinno być ich jednak zbyt wiele, aby smak piernika nie był zbyt intensywny- sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy). Wymieszaj.
  2. Dodaj mleko i białko. Dokładnie mieszaj i ucieraj do połączenia się składników.
  3. Przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 t. C. Piecz przez około 35-40 min.
  4. Piernik zostaw do przestudzenia. Wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym ostygnięciu. 

Będzie nam bardzo miło jeśli skorzystasz z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 30 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Super pomysł. Jak dla mnie to piernikowych smaków nigdy za wiele. Szkoda, że nie są to całoroczne przysmaki, tylko takie na święta 😉