Domowa nutella

Jak zrobić nutellę w domu? Ten przepis na nutelle to prosty sposób na krem czekoladowy, który smakuje wyśmienicie i pasuje do zdrowej diety.
Domowa nutella jest pyszną alternatywą dla sklepowego kremu czekoladowo-orzechowego, ale też po prostu zdrowym dodatkiem do codziennej diety. W tej wersji nie ma oleju palmowego, nadmiaru cukru ani sztucznych dodatków. Zamiast tego jest awokado, kakao i orzechy laskowe. Krem wychodzi gładki, aksamitny i mocno czekoladowy, a przy okazji zawiera składniki, które spokojnie możesz uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Awokado to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i witaminy E, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływają korzystnie na kondycję skóry. Dojrzałe awokado to podstawa. Miękkie i kremowe gwarantuje aksamitną konsystencję i dobre połączenie wszystkich składników. Orzechy laskowe dostarczają błonnik, tłuszcze i przeciwutleniacze, a gorzkie kakao wnosi nie tylko smak, ale też magnez, żelazo i cenne polifenole.
Taki krem czekoladowy świetnie wpisuje się w założenia diety bezglutenowej, wegetariańskiej, a przy odpowiedniej substancji słodzącej nawet ketogenicznej. Nie zawiera mleka ani glutenu, więc jest dobrym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. W zależności od preferencji smakowych, krem można dosłodzić słodzikiem bez kalorii lub syropem czy miodem,
Domowa nutella świetnie pasuje do pełnoziarnistego pieczywa, placków, naleśników, owsianki i deserów na zimno. To krem czekoladowy, który można jeść bez wyrzutów sumienia i to nie tylko ze względu na smak, ale też i wartości.
Jak zrobić nutellę? Poznaj prosty przepis na domową nutellę!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 402
Białko: 8 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 34 g
Składniki na domową nutellę:
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Orzechy laskowe – 2 łyżki (20 g)
- Kakao gorzkie – 1 łyżka
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie domowej nutelli:

Krok 1: Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.

Krok 2: Wszystkie składniki umieść w pojemniku do blendera. Zblenduj na gładką, jednolitą masę.

Krok 3: Przełóż do wygodnego naczynia, najlepiej szklanego słoika z pokrywką i przechowuj w lodówce do 3–4 dni. Przed podaniem możesz lekko wymieszać.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: domowa nutella, domowa nutella przepis, domowa nutella kcal, jak zrobić nutellę, przepis na nutellę, nutella przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: