Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Domowe frytki bez piekarnika

Domowe frytki bez piekarnika i bez dużej ilości tłuszczu. Czy to możliwe? Oczywiście! Poznaj nasz przepis na dietetyczne frytki, których nie trzeba robić w piekarniku.

Parę dni temu napisał do mnie nasz podopieczny z pytaniem o przepis na domowe frytki, ale bez użycia piekarnika. I tak powstał ten przepis, który z pewnością przyda się wielu osobom.
Jeśli również chcesz żebyśmy stworzyli jakiś specjalny przepis- napisz do nas! Z chęcią się tym zajmiemy.
Frytki to przysmak lubiany na całym świecie, również przez osoby będące na diecie. Podobnie jak w przypadku wielu innych posiłków typu fast food, problemem jest jedynie sposób ich przygotowania i wykorzystane składniki oraz przede wszystkim ich ilość. Frytki przygotowane według tego przepisu są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Bez problemu mogą się znaleźć w każdej diecie, również odchudzającej.
Frytki w ten sposób możesz również przygotować całkowicie bez tłuszczu. Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię i usmaż na niej pokrojone ziemniaki. Będą równie dobre w smaku, ale pojawi się na nich trochę więcej pęcherzyków.
Więcej dietetycznych przepisów na posiłki typy zdrowy fast food znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Smak frytek zależy od rodzaju odmiany ziemniaka
Smak frytek zależy od rodzaju odmiany ziemniaka

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 254
Białko: 4 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję domowych frytek bez piekarnika:

  • Ziemniak około 2-3 średnie sztuki (200 g)
  • Cukier biały 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sól (opcjonalnie)

Przygotowanie domowych frytek bez piekarnika:

  1. Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry, a następnie plastry w paski.
  2. Pokrojone ziemniaki wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i gotuj około 5-7 min (w zależności od wielkości pojedynczych kawałków).
  3. Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika.
  4. W garnku lub na patelni rozgrzej oliwę.
  5. Włóż osuszone ziemniaki i smaż do uzyskania złotego koloru.
  6. Przełóż na talerz i opcjonalnie posól według uznania.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz