domowe herbatniki przepis

Domowe herbatniki

Domi Zaremba

Domowe herbatniki to proste i szybkie w przygotowaniu fit ciastka. Jak zrobić herbatniki maślane? Poznaj prosty przepis na herbatniki maślane!

Herbatniki to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, które są niezwykle uniwersalne. Mają delikatny, nieco maślany smak i twardą strukturę. Można je jeść same lub z dodatkami w różnych smakach np. dżemem, polewą czekoladową, budyniem itp. lub jako element posiłków, takich jak np. krem herbatnikowy czy deser Rafaello.
Do przygotowania herbatników potrzebujesz tylko mąkę (pszenną lub ryżową), jogurt skyr, miękkie masło, słodzik bez kalorii i szczyptę soli. Dodatkowo wystarczy tylko około 15 min, aby je przygotować. A w szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać nawet do około 2-3 tygodni.
Jak zrobić domowe herbatniki fit? Poznaj prosty przepis na dietetyczne herbatniki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 268
Białko: 8 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję domowych herbatników (około 8-12 sztuk):

  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
  • Jogurt naturalny skyr 2 łyżeczki (30 g)
  • Masło 83% 1 łyżka (10 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 2 łyżki (20 g)
  • Sól

Przygotowanie domowych herbatników:

  1. W miseczce umieść mąkę, słodzik, masło w temperaturze pokojowej, jogurt i szczyptę soli. Siekaj nożem i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Umieść w lodówce na około 1 godzinę. 
  3. Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 2-3 mm. 
  4. Wykrawaj ciastka (foremką lub nożykiem) i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy między każdym ciastkiem. 
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 10-12 min, aż do delikatnego zarumienienia. 
  6. Zostaw do przestudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: herbatniki bez cukru, herbatniki przepis, herbatniki maślane, domowe herbatniki przepis, fit ciastka z erytrytolem, fit ciastka bez cukru, fit ciastka przepisy, ciastka przepis prosty, ciastka dietetyczne przepis, ciastka herbatniki przepis, herbatniki przepis fit, herbatniki prosty przepis, domowe herbatniki kalorie, herbatniki przepisy, jak zrobić herbatniki, przepis na herbatniki, przepis na herbatniki bez cukru, przepis na ciasteczka maślane

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

4.9 36 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis