Domowy kebab z tofu

Domi Zaremba
Domowy kebab z tofu przepis

Domowy kebab z tofu – roślinna wersja pełna białka i świeżych warzyw. Jak zrobić kebab z tofu? Poznaj przepis na zdrowego kebaba bez mięsa!

Domowy kebab z tofu to pyszna, roślinna alternatywa dla klasycznej wersji, pełna zdrowych i lekkich składników.
Tofu, będące głównym źródłem białka w tym daniu, jest niskokaloryczne, łatwostrawne i dostarcza niezbędne aminokwasy, co czyni go idealnym wyborem dla osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.
Dodatek świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek i cebula, wzbogaca smak i zapewnia dużą dawkę witamin oraz błonnika. Wegański jogurt, olej kokosowy i przyprawy, idealnie łączą wszystkie składniki, nadając potrawie wyrazisty smak. Taki domowy kebab świetnie sprawdzi się podany w tortilli, z ryżem, pitą lub po prostu samodzielnie.
Jak zrobić domowy kebab z tofu? Poznaj prosty przepis na kebab z tofu!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 360
Białko: 28 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na domowy kebab z tofu:

  • Tofu 1 opakowanie (200 g)
  • Pomidor 3 plastry (45 g)
  • Ogórek 1/3 sztuki (45 g)
  • Cebula 1 plaster (10 g)
  • Jogurt wegański naturalny 2 łyżki (50 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól
  • Papryka słodka*
  • Czosnek suszony*
  • Curry*
  • Chilli*
  • Cynamon*
  • Pieprz*

*zamiennie możesz użyć przyprawy gyros

Przygotowanie domowego kebabu z tofu:

Domowy kebab z tofu przepis

Krok 1: Tofu osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Domowy kebab z tofu przepis

Krok 2: Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili wrzuć tofu. Dopraw szczyptą słodkiej papryki, suszonego czosnku, curry, chilli, cynamonu i pieprzu lub przyprawą gyros. Wymieszaj. Smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 

Kebaboburger z tofu i warzywami przepis

Krok 3: Pomidora umyj, osusz i pokrój w plastry. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Odkrój plaster z obranej cebuli. Pod koniec smażenia tofu przygotuj bułkę: przekrój na pół i podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.

Domowy kebab z tofu przepis

Krok 4: Patelnię zdejmij z ognia, gdy tofu będzie podgrzane i zarumienione, czyli po około 5-10 min. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Domowy kebab z tofu przepis

Krok 5: Wyłóż wszystkie przygotowane składniki na talerz i dopraw według uznania solą.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: domowy kebab przepis, kebab z tofu przepis, wegański kebab z tofu, kebab tofu przepis, kebab tofu kalorie, jak przygotować kebab tofu, jak przygotować zdrowy kebab, wege kebab przepis, tofu z warzywami przepis, co zrobić z tofu, co zrobić z tofu na obiad, tofu na diecie odchudzajacej, tofu na diecie dukana

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis