Smakuje jak tropikalny deser z luksusowego spa. A zrobisz to w domu w kilka minut

Domi Zaremba
Galaretka z mango przepis

Galaretka z mango to prosty deser owocowy. Jak zrobić galaretkę owocową z żelatyny? Poznaj prosty przepis na niskokaloryczny deser z mango!

Galaretka z mango to lekki, orzeźwiający deser, który wygląda i smakuje jak luksusowy przysmak z egzotycznego kurortu. Zaskakuje prostotą wykonania, ponieważ wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i możesz cieszyć się domową wersją deseru, który przypomina wakacje w tropikach.

Mango, główny składnik tego deseru, to owoc pełen wartości odżywczych. Zawiera naturalne związki bioaktywne, które wspomagają trawienie. Badania wskazują, że regularne spożywanie mango poprawia tolerancję glukozy.

Ten owoc jest również znakomitym źródłem potasu, czyli pierwiastka który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego i wspiera pracę serca. Dodatkowo dostarcza witaminę A, C i E, które wspomagają odporność i poprawiają wygląd skóry.

Warto też zwrócić uwagę na żelatynę. To składnik, który odpowiada za sprężystą strukturę galaretki. Jest naturalnym źródłem kolagenu, wspierającego zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz stawów. Regularne spożywanie żelatyny poprawia elastyczność skóry i wspomaga regenerację tkanki łącznej.

Delikatna konsystencja galaretki, w połączeniu z naturalną słodyczą mango, tworzy harmonijny deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Idealnie sprawdzi się po obiedzie, na lekki podwieczorek lub elegancką przekąskę na spotkanie z gośćmi.
Jak zrobić galaretkę z owocami? Poznaj prosty przepis na galaretkę z mango!


Czas przygotowania: 2 min + czas chłodzenia
Kalorie: 118
Białko: 9 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na galaretkę z mango:

  • Mango – 1/2 sztuki (120 g)
  • Żelatyna – 1 łyżka (10 g)
  • Wrzątek

Przygotowanie galaretki z mango:

Galaretka z mango przepis
Rozpuść żelatynę.

Krok 1: Do szklanki wsyp żelatynę. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

Galaretka z mango przepis
Zblenduj mango.

Krok 2: Mango umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (bez pestki). 

Galaretka z mango przepis
Dodaj do mango żelatynę.

Krok 3: W pojemniku do blendera umieść mango. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj roztwór z żelatyną. Ponownie zblenduj.

Galaretka z mango przepis
Przełóż do wygodnego naczynia.

Krok 4: Przełóż do wygodnego naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 min (im dłużej galaretka będzie w lodówce, tym jej konsystencja będzie lepsza – maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).

galaretka z mango przepis
Gotowa galaretka z mango.

Krok 5: Galaretkę przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: niskokaloryczne desery bez cukru, deser z żelatyną, przepis na deser z żelatyną, jak zrobić galaretkę z owocami, jak zrobić galaretkę z owoców, jak zrobić galaretkę z mango, przepis na galaretkę na słodko, przepis na galaretkę owocową, fit deser owocowy, co na deser na diecie, deser bez cukru na diecie, jak zrobić galaretkę owocową z żelatyną, fit przepisy z mango, mango przepisy deser, żelatyna przepisy desery, mango deser przepis, mango deser dieta, przepis na deser bez pieczenia

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 53 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Już dawno chciałam to przygotować ale niestety nie mogę nigdzie dostać tego makaronu. Chyba będę musiała zamówić przez internet, bo przepis wydaje się być warty wypróbowania.

Wcześniejszy wpis Następny wpis