Smakuje jak szarlotka babci, ale mieści się w pasie
Jednoporcjowa szarlotka fit to zdrowe i dietetyczne ciasto z jabłkami. Jak zrobić szarlotkę fit? Poznaj prosty przepis na jednoporcjową szarlotkę!
Ciepły zapach jabłek i cynamonu momentalnie przywołuje wspomnienie domowego ciasta, które zawsze znikało jeszcze zanim zdążyło wystygnąć. Ta wersja szarlotki ma jednak coś, czego tradycyjne wypieki nie miały, czyli lekkość i skład, który doskonale wpisuje się w zdrową, zbilansowaną dietę. Jednoporcjowa fit szarlotka to prosty sposób na słodkość, która nie wymaga wyrzeczeń, ponieważ ciężko z jej udziałem przekroczyć dzienny bilans kalorii.
Jabłko, czyli główny składnik tego przepisu, dostarcza błonnik, który reguluje pracę jelit i wspiera uczucie sytości. Zawarte w nim pektyny wspierają redukcję cholesterolu LDL i wspierają naturalną detoksykację organizmu, a witamina C wzmacnia odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. To owoc z niską kalorycznością, więc świetnie odnajduje się w diecie redukcyjnej. Warto wspomnieć, że jedno jabłko to zaledwie około 80 kalorii.
Mąka ryżowa nadaje wypiekowi delikatność i lekkość, a przy tym jest zazwyczaj dobrze tolerowana. Jajka dostarczają pełnowartościowe białko, które pomaga odbudować siły po całym dniu, a słodzik bez kalorii umożliwia cieszenie się słodyczą bez dodatku cukru. Cynamon nie tylko podkreśla aromat jabłek, ale również wspiera regulację poziomu glukozy we krwi.
Ta szarlotka naprawdę smakuje jak babciny wypiek, ale ma znacznie lepszy skład i nie ma podstaw, by powodowała wyrzuty sumienia. To dowód, że słodkie pyszności mogą być częścią zdrowego stylu życia, a wystarczy tylko odrobina sprytu i kilka prostych składników.
Jak zrobić jednoporcjową szarlotkę? Poznaj prosty przepis na dietetyczną szarlotkę!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 278
Białko: 14 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na jednoporcjową szarlotkę fit:
- Jabłko – 1 mała lub 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Mąka ryżowa – 3 łyżki (30 g)
- Jajko kurze – 2 sztuki (100 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Cynamon
Przygotowanie jednoporcjowej szarlotki fit:

Krok 1: Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie umieść na patelni. Dopraw sporą ilością cynamonu. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.

Krok 2: Jajka umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych naczyniach. W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego (nie może być nawet odrobiny żółtka). Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę.

Krok 3: Do żółtka dodaj mąkę i słodzik. Wymieszaj i ucieraj, aż do połączenia.

Krok 4: Do piany dodawaj małymi partiami żółtka z mąką, cały czas miksując. Miksuj, aż do połączenia składników.

Krok 5: Połowę masy przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub kokilki. Następnie rozłóż duszone jabłka.

Krok 6: Dodaj resztę masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do zarumienienia, czyli przez około 20-25 min.

Krok 7: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: szybka szarlotka jednoporcjowa, jednoporcjowa szarlotka przepis, jak zrobić jednoporcjową szarlotkę, jak zrobić szarlotkę z jabłek, jak zrobić szarlotkę fit, jak zrobić szarlotkę dietetyczną, jak zrobić jabłecznik fit, jak zrobić jabłecznik dietetyczny, przepis na dietetyczną szarlotkę, przepis na fit szarlotkę, przepis na jednoporcjową szarlotkę, dietetyczne ciasto z jabłkami, fit ciasto z jabłkami i cynamonem, dietetyczne przepisy z jabłka, jak zrobić szarlotkę jednoporcjową, przepis z jabłkami ciasto, jednoporcjowe przepisy z jabłka, szarlotka na diecie, szarlotka na diecie przepis, szarlotka dla jednej osoby, jabłecznik przepis prosty, pyszna szarlotka fit przepis, szarlotka przepis dietetyczny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Podoba mi się przepis, wypróbuję jako przekąskę do szkoły, czy można użyć do tej szarlotki innej mąki niż ryżowa? ☺️
Dziękuję – bardzo się cieszę 🫶🏽. Tak, oczywiście! Jeśli wybierzesz standardowe mąki, takie jak pszenna, kukurydziana czy orkiszowa, smak i konsystencja będą zbliżone. Jeśli natomiast zdecydujesz się na mąki alternatywne, takie jak kokosowa, migdałowa czy owsiana, konsystencja ciasta może być nieco inna – bardziej krucha i delikatna. Powodzenia w pieczeniu! ☺️