Ta przekąska z jogurtu i masła orzechowego syci lepiej niż baton

Jogurt naturalny z masłem orzechowym i bananem to prosty deser z jogurtu. Z czym jeść jogurt na diecie? Poznaj szybki przepis z bananem i jogurtem!
Jogurt z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami to szybki i jednocześnie zaskakująco odżywczy posiłek, który łączy składniki z różnych kategorii w harmonijną całość. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę lub posiłek po treningu. Jest lekki, ale sycący, naturalnie słodki, a przy tym bogaty w składniki wspierające zdrowie i energię.
Jogurt naturalny to produkt, który od lat cieszy się niesłabnącym uznaniem ze względu na swoją prostotę, wszechstronność i wartości odżywcze. Powstaje w procesie fermentacji mleka z udziałem żywych kultur bakterii, które nie tylko wspomagają trawienie, ale również wzmacniają odporność. Dzięki wysokiej zawartości wapnia, białka i probiotyków, jogurt pomaga utrzymać zdrowe kości, reguluje pracę jelit i wspiera równowagę ciśnienia krwi. To baza, która świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Masło orzechowe to skoncentrowane źródło energii i składników odżywczych. Dostarcza zdrowe tłuszcze nienasycone, białko, błonnik oraz antyoksydanty i witaminy z grupy B, E i minerały takie jak magnez, fosfor czy cynk. W połączeniu z bananem tworzy duet, który jest szczególnie doceniany przez osoby aktywne fizycznie, ponieważ syci, wspiera regenerację i naturalnie poprawia nastrój.
Banany wnoszą do tej mieszanki słodycz, kremową konsystencję i solidną porcję witamin: A, C, E, K oraz z grupy B. Są także cennym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i wspomaga pracę mięśni. Zawarte w nich pektyny i błonnik pozytywnie wpływają na metabolizm i poziom cholesterolu.
Całość można wzbogacić jeszcze innymi chrupiącymi orzeszki, płatkami owsianymi, nasionami chia lub odrobiną cynamonu, w zależności od preferencji i potrzeb. To szybki posiłek, który nie wymaga gotowania, a jednocześnie dostarcza wszystko, czego potrzebuje organizm, czyli energię, sytość, dobry smak i wartości odżywcze.
Z czym można jeść jogurt na słodko? Poznaj prosty fit przepis z jogurtem!
Czas przygotowania: 2 min
Kalorie: 327
Białko: 15 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na jogurt z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami:
- Jogurt naturalny 3% – 1 małe opakowanie (200 g)
- Banan – 1 mała sztuka (90 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżeczka (10 g)
- Orzeszki ziemne – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie
Przygotowanie jogurtu z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami:

Krok 1: Banana umyj, obierz i pokrój w plastry. Orzeszki ziemne drobno pokrój.

Krok 2: W miseczce umieść jogurt, masło orzechowe i opcjonalnie słodzik bez kalorii. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3: Na górze przygotowanego jogurtu rozłóż banana i orzeszki.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jogurt z bananem na śniadanie, jogurt z bananem i masłem orzechowym, jogurt z masłem orzechowym przepis, jogurt masło orzechowe banan, jogurt masło orzechowe przepis, banan z masłem orzechowym dieta, banan z maslem orzechowym na sniadanie, banan z masłem orzechowym pomysły, banan masło orzechowe jogurt, z czym jeść jogurt na słodko, z czym jesc jogurt naturalny, z czym jeść jogurt naturalny na śniadanie, z czym można jeść jogurt naturalny, fit przepisy z jogurtem naturalnym, przepis na jogurt na słodko, przepis z bananem i jogurtem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Uwielbiam to!