Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Kapusta z suszonymi grzybami

Domi Zaremba

Kapusta z suszonymi grzybami to proste dietetyczne danie z kapusty kiszonej. Jak zrobić kapustę z grzybami? Poznaj łatwy przepis na kapustę z grzybami!

Kapusta z suszonymi grzybami to zdrowy posiłek o niezwykle intensywnym smaku, który jest podstawowym elementem wielu świątecznych stołów.
Kapustę z grzybami można jeść samą lub jako bazowy składnik innych dań np. pierogów, krokietów czy pasztecików. I w każdej wersji smakuje naprawdę świetnie…
Z podanych przeze mnie składników wychodzi 1 średniej wielkości porcja. Warto jednak przygotować kapustę z grzybami z proporcjonalnie większej ilości składników i przechowywać ją w lodówce nawet do tygodnia lub zamrozić poporcjowaną– to świetny “awaryjny” posiłek (lub element posiłku) na dni w które zupełnie nie ma się czasu na gotowanie.
Kiszona kapusta, czyli główny komponent tego posiłku, to bardzo istotny element polskiej kuchni (w tym świątecznej). Do przygotowania kapusty z grzybami możesz wykorzystać kapustę kiszoną z naszego przepisu lub sklepową wersję.
Jak zrobić kapustę z grzybami? Poznaj prosty przepis na świąteczną kapustę z grzybami!


Czas przygotowania: 1 godz 10 min
Kalorie: 75
Białko: 4 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na kapustę z suszonymi grzybami:

  • Kapusta kiszona (sprawdź przepis)1 szklanka (200 g)
  • Grzyby suszone mix 1 garść (10 g)
  • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie kapusty z suszonymi grzybami:

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 1: Kiszoną kapustę drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno pokrój.

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 2: W rondelku umieść kapustę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą (ilość wody dostosuj tak, aby sięgała kilka cm ponad zawartość garnka). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, co chwilę mieszając. W razie potrzeby dolewaj trochę wody. W tym czasie przygotuj grzyby.

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 3: Grzyby umieść w innym rondelku i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 20-30 min. Następnie ugotuj grzyby do miękkości (w tej samej wodzie), czyli przez około 10-15 min.

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 4: Grzyby odcedź i drobno pokrój. Dodaj pod koniec gotowania do kapusty. Dokładnie wymieszaj. Posmakuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. 

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 5: Jedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w lodówce do 5-7 dni.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kapusta z grzybami kcal, prosty przepis na kapustę z grzybami, kapusta z grzybami przepis, kapusta z grzybami suszonymi, kapusta z grzybami suszonymi na wigilię, kapusty z grzybami suszonymi przepis, gotowana kapusta z grzybami suszonymi, kapusta z grzybami przepis prosty, kapusta z grzybami wigilijna przepis, kapusta z grzybami prosty przepis, kiszona kapusta z grzybami przepis, jak zrobić kapustę z grzybami do pierogów, jak zrobić kapustę z grzybami do krokietów, jak zrobic farsz kapusta z grzybami, jak ugotować kapustę z grzybami na wigilię, przepis na świąteczną kapustę z grzybami, przepis na kapustę z grzybami do pierogów, przepis na farsz kapusta z grzybami, kapusta z grzybami jak zrobić, kapusta na święta bożego narodzenia, kapusta wigilijna przepis, kapusta wigilijna z grzybami, wigilijna kapusta z grzybami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 48 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Pycha!

Wcześniejszy wpis Następny wpis