Prawie nikt już go nie robi, a to jeden z najprostszych i najlepszych deserów

Kogel-mogel to prosty i bardzo wartościowy fit deser z jajek. Jak zrobić dietetyczny kogel-mogel bez cukru? Poznaj prosty fit przepis z żółtek na słodko!
Kogel-mogel to deser, który ma w sobie coś nostalgicznego. Dla wielu osób to smak dzieciństwa, gdy kilka żółtek utartych z cukrem potrafiło zastąpić najwymyślniejsze słodycze. Choć dziś przygotowuje się go rzadko, wciąż zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Co ciekawe, jego historia sięga nawet XVII wieku, a przez lata był nie tylko deserem, ale też domowym „lekarstwem” na ból gardła.
Do przygotowania klasycznego kogla-mogla nie trzeba wielu składników, ale trochę cierpliwości. Żółtka uciera się z cukrem lub dietetycznej wersji ze słodzikiem, np. erytrytolem. Dzięki użyciu miksera masa staje się gładka, puszysta i jasna, o kremowej konsystencji przypominającej mus. W niektórych domach dodawano też odrobinę kakao, miodu, a nawet kilka kropel alkoholu, by podkręcić smak i nadać mu bardziej deserowy wyraz.
Warto wspomnieć, że żółtka jaj to niezwykle wartościowy składnik diety. Zawierają wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze, a także witaminę A, D, E i K. Są też źródłem luteiny i zeaksantyny, czyli silnych przeciwutleniaczy wspierających wzrok i chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym. Deser bazujący na żółtkach jest nie tylko smaczny, ale też odżywczy.
Współcześnie warto pamiętać o tym, aby zamiast cukru użyć zdrowszych zamienników. Erytrytol świetnie się sprawdza, bo jest prawie tak słodki jak cukier, a nie dostarcza kalorii i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu kogel-mogel w nowej odsłonie może być deserem nie tylko smacznym, ale też odpowiednim dla osób na diecie oraz dbających o zdrowie.
To deser, który nie potrzebuje piekarnika ani długiego przygotowania. Kilka minut ubijania żółtek i deser gotowy. Kremowy, puszysty i pełen smaku w nowoczesnej, zdrowszej odsłonie smakuje równie dobrze jak dawniej.
Jak zrobić kogel mogel bez cukru? Poznaj prosty przepis na fit kogel mogel!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 192
Białko: 9 g
Węglowodany: <1 g
Tłuszcze: 17 g
Składniki na kogel-mogel z erytrytolem:
- Żółtko jajka kurzego – 3 sztuki (60 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
Przygotowanie koglu-moglu z erytrytolem:

Krok 1: Jajka umyj i sparz. Następnie rozbij jajka, oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białka zużyj w innym posiłku).

Krok 2: Żółtka jajek umieść w wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera. Dodaj słodzik i utrzyj za pomocą miksera lub kuchennej trzepaczki do uzyskania puszystej masy.

Krok 3: Zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kogel mogel przepis zdrowy, kogel mogel bez cukru przepis, kogel mogel przepis, fit kogel mogel przepis, kogel-mogel przepis zdrowy, jak zrobić deser kogel mogel, przepis na kogel mogel bez cukru, żółtko jaja przepisy, żółtko jaja do czego wykorzystać, przepisy z żółtek jaj, fit przepisy z erytrytolem, przepis z wykorzystaniem żółtek
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Takie proste a takie pyszne. Uwielbiam to
jem!