Korzenny kompot z jabłkiem
Korzenny kompot z jabłkiem to prosty rozgrzewający napój świąteczny. Jak zrobić korzenny kompot z jabłek? Poznaj prosty przepis na korzenny napój z jabłkiem!
Korzenny kompot z jabłkiem to niesamowicie aromatyczny i rozgrzewający napój, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie oraz urozmaicenie świątecznych dań lub deserów.
Rozgrzewający kompot z jabłek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszny. Kompot można wypić na ciepło lub na zimno. Obie wersje są smaczne, ale zdecydowanie bardziej polecam pić go na ciepło.
Korzenne kompoty szczególnie dobrze sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym.
Jabłko jest bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne, a dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Zawarte w jabłkach pektyny działają oczyszczająco na organizm– usuwają z niego toksyny. A bor wspomaga poprawę koncentracji, pamięci i aktywności elektrycznej naszego mózgu oraz wzmacnia kości.
Jak zrobić napój korzenny? Poznaj prosty przepis na korzenny kompot z jabłek!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 99
Białko: 1 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 1 g
Składniki na korzenny kompot z jabłkiem:
- Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
- Imbir świeży około 2 cm kawałek (10 g)
- Sok z cytryny 1/2 sztuki (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Cynamon*
- Imbir*
- Pieprz*
- Goździki*
*możesz zastąpić przyprawą do piernika
Przygotowanie korzennego kompotu z jabłkiem:
Krok 1: Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę obierz ze skórki i pokrój w plastry. Imbir umyj i pokrój w plastry.
Krok 2: W garnku umieść jabłko i imbir. Dodaj cynamon, imbir, pieprz i goździki (ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji, ale nie powinno być ich za dużo, aby kompot nie był zbyt intensywny– sugerowana jest jedynie szczypta każdej przyprawy).
Krok 3: Wlej wodę (ilość wody dostosuj do własnych preferencji, ale nie powinna być w mniejszej proporcji niż 3:1- woda:pozostałe składniki)– sugerowane około 500-700 ml. Gotuj na małym ogniu do miękkości jabłek, czyli przez około 10-15 min. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie słodzik. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Krok 4: Gotowy kompot przelej do wygodnego naczynia. Wypij na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: korzenny kompot z jabłkiem, rozgrzewający kompot z jabłek, jak przygotować kompot z jabłkiem, korzenny kompot z imbirem, korzenny kompot przepis, jak zrobić korzenny kompot, przepis na korzenny kompot, kompot korzenny przepis, korzenny kompot z jabłkiem przepis, korzenny kompot z jabłek przepis, korzenny kompot kalorie, rozgrzewający kompot przepis, jak zrobić napój korzenny, przepis na napój korzenny, napój korzenny przepis, przepis na kompot z jabłek, świąteczny kompot z jabłek, świąteczny kompot przepis, świąteczny napój przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Ten kompot jest pyszny! Smakuje zupełnie jak grzańce sprzedawane na świątecznych jarmarkach. Fajnie by też do tego pasował alkohol chociaż wtedy niestety nie byłoby już tak niskokalorycznie.