Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Mięsny muszel

Mięsny muszel to proste i szybkie w przygotowaniu danie typu zdrowy fast food. Jak przygotować dietetyczny obiad z mięsa mielonego? Poznaj prosty przepis!

Mięsny muszel to proste i szybkie w przygotowaniu dietetyczne danie z mięsa mielonego.
Jakiś czas temu mój mąż poprosił, abym przygotowała dla niego quesadillę z mięsem wołowym. Dodał, że w jego dziennej proporcji zostało miejsce tylko na 1 placek tortilli co w przypadku tego posiłku nieco utrudniło mi zadanie. Najpierw pomyślałam o tym żeby placek przekroić na pół i po prostu złożyć połówki ze sobą. Po chwili jednak uznałam, że przekrojenie go jest zbędne. I tak powstał „mięsny muszel”- Grześ go tak nazwał. To była miłość od pierwszego kęsa i tym sposobem mięsny muszel na stałe zagościł w jego jadłospisie.
Do przygotowania tego pysznego posiłku potrzebujesz tylko tortillę, wołowe mięso mielone i ser o zawartości tłuszczu 13-14%.
Wołowina to niezwykle bogate źródło białka, żelaza oraz witamin: A, E, D i z grupy B. Dodatkowo mięso to charakteryzuje się dość niską zawartością tłuszczu.
Jak przygotować dietetyczny posiłek z mięsem mielonym? Jak zrobić tortillę z mięsem mielonym? Poznaj prosty przepis na fit posiłek z wołowiną!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 559
Białko: 35 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 31 g

Składniki na 1 porcję mięsnego muszela:

  • Tortilla pszenna 1 placek (62 g)
  • Mięso mielone wołowe 1/4 opakowania (100 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 13-14% 1 kawałek (50 g)

Przygotowanie mięsnego muszela:

  1. Rozgrzej suchą patelnię.
  2. Wrzuć na patelnię mięso i smaż tak długo, aż odparuje i wszystko będzie dobrze wysmażone (około 10 min). Co jakiś czas mieszaj. Pilnuj, aby nie przypalić zawartości patelni, a w razie potrzeby zmniejsz ogień. 
  3. W czasie smażenia zetrzyj lub drobno pokrój ser.
  4. Gdy mięso będzie już gotowe- rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu.
  5. Na placku tortilli równomiernie rozłóż połowę sera. Następnie rozłóż mięso i resztę sera. Placek złóż na pół i dociśnij. 
  6. Placek tortilli włóż na rozgrzaną patelnię.
  7. Smaż przez około 2-3 min na małym ogniu. Następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez około 2-3 min.  
  8. Przełóż na talerz. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 16 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze