Mięso tak miękkie, że nie potrzeba zębów

Szarpany kurczak świetnie pasuje do sałatek, wrapów i obiadowych propozycji. Jak zrobić kurczaka szarpanego? Poznaj prosty przepis na szarpanego kurczaka!
Szarpany kurczak po azjatycku to danie, które łączy prostotę przygotowania z bogactwem orientalnych smaków. Mięso jest tak delikatne, że rozpada się od dotknięcia widelcem, a dzięki aromatycznej marynacie pełnej sosu sojowego, imbiru, czosnku i odrobiny ostrej srirachy nabiera wyjątkowego smaku. Każdy kęs to idealna równowaga pomiędzy słodyczą, słonością i pikantnością, która powoduje, że to danie nie ma sobie równych wśród szybkich i zdrowych obiadów.
Sekret tkwi w wolnym duszeniu kurczaka w marynacie, które pozwala mięsu wchłonąć wszystkie przyprawy, a przy tym zachowuje jego soczystość. Sos sojowy dostarcza intensywność smaku oraz cenne mikroelementy, imbir i czosnek działają przeciwzapalnie, a ostra sriracha nie tylko pobudza kubki smakowe, ale też lekko przyspiesza metabolizm. Przez taki zestaw składników, danie jest nie tylko pyszne, ale i wartościowo odżywcze. Jest pełne białka, witamin i antyoksydantów.
Szarpany kurczak po azjatycku jest niezwykle uniwersalny. Świetnie smakuje w bułce bao, z ryżem jaśminowym, w tortilli, a nawet w formie dodatku do chrupiącej sałatki z warzywami i kolendrą. Można podać go na ostro, na słodko-pikantnie z dodatkiem miodu albo w wersji łagodniejszej.
Jak zrobić szarpanego kurczaka? Poznaj prosty przepis na szarpanego kurczaka!

Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 350
Białko: 54 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na szarpanego kurczaka:
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Sos sojowy – 3 łyżki (20 g)
- Sos rybny – 2 łyżki (20 g)
- Ocet ryżowy – 3 łyżki (20 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (20 g)
- Sos sriracha – 1 łyżka (20 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka (4 g)
- Natka pietruszki – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie szarpanego kurczaka:
- Pierś z kurczaka oczyść i przełóż do małego rondelka. Zalej wodą (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby delikatnie zakryła mięso). Dodaj sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i olej kokosowy. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min.
- Odcedzone i lekko przestudzone mięso poszarp widelcami (lub palcami) wzdłuż włókien.
- Mięso przełóż do miseczki. Dodaj sos sriracha, syrop z agawy i posiekane świeże zioła np. natkę pietruszki, kolendrę lub szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do wygodnego naczynia.